M: Regeringen vill inte förhandla i flyktingfrågan

1:30 min

Moderaterna är besvikna över samtalen med regeringen om åtgärderna för att begränsa antalet flyktingar som kommer till Sverige. Trots att Stefan Löfven sagt att han vill förhandla vill regeringen egentligen bara ha stöd för sin egen linje, menar Elisabeth Svantesson, Moderaternas integrationspolitiska talesperson.

– Det är tydligt att regeringen inte är förhandlingsvillig, trots att Stefan Löfven tidigare sagt att han är beredd att diskutera fler åtgärder, säger Elisabeth Svantesson.

Vad händer då?

– Nu är det ju regeringens förslag som är presenterade och alla våra partier får ju ta ställning till dessa.

Hur ser ni på detta när inget kan läggas till?

– Vi är oroliga för att det här inte kommer att räcka. Vi har ju sagt att det är steg i rätt riktning, men vi måste ju också se resultat. Menar Stefan Löfven allvar med ett andrum så är vi övertygade om att det krävs fler åtgärder.

Regeringen höll i dag ett möte med de fyra borgerliga partierna för att diskutera överenskommelsen mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet om förslaget till åtgärder för att begränsa antalet flyktingar som kommer till Sverige.

Men Moderaterna vill ha med ytterligare förslag som gör det ännu svårare för flyktingar att ta sig hit. Det handlar bland annat om att stoppa flyktingar utan möjlighet att söka asyl.

Moderaterna får enligt Elisabeth Svantesson inte gehör för det. Regeringen avböjer att kommentera saken i Ekot.

Enligt Elisabeth Svantesson finns det inga nya samtal planerade med regeringen. Men Moderaterna väntas ändå stödja regeringens åtgärdspaket när det ska behandlas i riksdagen

– Vi har ju sagt redan från början att vi tycker att det här är ett steg i rätt riktning och i grunden är vi positiva till de steg som regeringen tar, även om vi vill se mer, säger Elisabeth Svantesson och fortsätter:

– Men jag är mer bekymrad över hur regeringspartierna här i riksdagen verkligen kommer att rösta, för det verkar vara ganska rörigt i några av grupperna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista