Polisen misstänker att bedragare lurar till sig bilar i Sverige för att kunna använda fordonen i krigets Syrien. Foto: AP
Polisen misstänker att bedragare lurar till sig bilar i Sverige för att kunna använda fordonen i krigets Syrien. Arkivfoto: AP

Misstanke: Svenska bilar i Syrienkrig

Polisen misstänker att bedragare lurar till sig bilar i Sverige för att kunna använda fordonen i krigets Syrien. Nyligen hittades två av bilarna vid den turkiska gränsen.

– Det är en viktig del av IS verksamhet, säger en terrorforskare.

Polisen prioriterar nu att utreda flera misstänka bedrägerier där "spåren leder i riktning mot Mellanöstern och terrorism":

– Vi har haft fall där vi misstänker att personer tagit ut bilar på kredit i Sverige och där de sedermera har försvunnit och kanske hamnat i Mellanöstern, säger Niclas Larsen, gruppchef vid polisens bedrägerisektion i Stockholm, till TT.

Han fortsätter:

– Det handlar om motorstarka fyrhjulsdrivna bilar som de kan ha sina raketramper på eller frakta folk och utrustning.

Terrorforskare Magnus Ranstorp bekräftar bilden och menar att det finns rapporter om att bilar från Europa körts till Syrien. Bilarna ska användas av jihadistgruppen Islamiska Staten (IS).

– Om du kommer ner med en bil så får du högre status. Det är en viktig del av IS verksamhet, säger Magnus Ranstorp, till TT.

Enligt Niclas Larsen är det svårt att bevisa att bilarna används i exempelvis Syrien, men nyligen hittade turkisk polis två bilar som kom från Sverige och som kopplas till bedrägerierna. Polisen tror att bilarna från Sverige körs genom Europa.

– Man misstänker att det här har pågått ett tag, och det var nog lättare att få över en bil när gränsen var öppen mellan Syrien och Turkiet, säger Magnus Ranstorp.

– Vi har prioriterat om vår verksamhet och tittar extra på om bedrägerier kan ha koppling till terror, säger Niclas Larsen.

Det finns, enligt Niclas Larsen, även indikationer på att pengar som personer tillskansat sig från lägenhetshärvor, där människor betalat pengar i förskott men inte fått något boende, finansierat bland annat terrorresor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".