Ny analys av islamistisk terror

1:34 min

Hotet från militanta islamister i Europa är mer organiserat än vad de flesta tror, hävdar terrorforskaren Petter Nesser i en ny bok.

– De europeiska medborgare som har en bakgrund som utländska stridande i till exempel Syrien, får centrala roller i extremistnätverk i Europa, säger Petter Nesser till Ekot.

– Att ha den bakgrunden är något ger status. Det innebär också en kapacitet eftersom du har kunskap om hur du ska hantera vapen och bygga upp en terrorcell.

Uppemot 5 000 europeiska medborgare beräknas nu slåss för IS eller andra grupper i Syrien och Irak. Petter Nessers forskning visar nu att ett genomsnittligt terrordåd i Europa orsakar mer död och skada om minst någon av terroristerna har stridserfarenhet från andra länder.

Nesser har granskat alla de kända islamistiska terrorplanerna i Europa från 1994 fram till i somras. Det handlar om 151 planerade eller genomförda terrordåd. Många av attackerna och terroristerna bakom dem beskrivs i detalj i boken Islamist Terrorism in Europe: A History.

Europeiska jihadisters kontaktnät är, enligt Petter Nesser, större än vad man normalt tror. Även så kallade "soloterrorister" visar sig oftast ha kontakter med militanta extremister runt om i världen, säger han.
Efter de blodiga terrorattackerna i Paris i november är terrorforskaren ganska pessimistisk inför framtiden.

– Jag tror inte att vi har sett den sista aktionen från de här nätverken i Europa. Det kommer nya aktioner, säger Petter Nesser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista