Vid en ovanlig briefing i militärhögkvarteret i Moskva visades på onsdagen ett antal satellitbilder. Foto: Vladimir Kondrashov/AP
Pressträffen i militärhögkvarteret i Moskva. Foto: Vladimir Kondrashov/AP

Ryssland säger sig ha bevis för att Erdogan handlar med IS

Satellitfoton på oljelager och tankbilar enda bevisen
1:47 min

Vid en ovanlig briefing i militärhögkvarteret i Moskva visades på onsdagen satellitbilder, som Ryssland menar är bevis för turkisk inblandning.

Ryska försvarsministeriet säger sig nu alltså ha bevis för att den turkiske presidenten och hans familj tjänar på terrororganisationen IS olagliga oljehandel.

– De tjänar omkring två miljarder dollar per år på stulen olja från Syrien och Irak, hävdade vice försvarsminister Anatolij Antonov vid den särskilda pressbriefing som hölls inne i försvarsministeriets toppmoderniserade högkvarter vid Frunzenskaja nära Moskvafloden.

Det var en briefing där inga frågor tilläts och där enbart vad försvarsministeriet säger vara bevis för terrorggruppen IS oljeaffärer med framförallt Turkiet presenterades. Satellitfoton med oljelager, bensinstationer och tankbilar visades upp.

Några konkreta bevis för de hårdaste anklagelserna, om den turkiske presidenten med familjs nyckelroll i oljeaffärerna, presenterades inte i dag.

– Den högsta turkiska ledningen, president Erdogan och hans familj, är inblandad i denna brottsliga business, fortsatte Antonov.

Han undrade också varför ingen i väst ifrågasatt familjen Erdogans inblandning både i politik och affärsliv. En son är chef för största energibolaget och en är energiminister. En turkisk form av nepotism, som har sin ryska motsvarighet och inte heller får någon större uppmärksamhet i de statskontrollerade medierna i Ryssland.

Denna senaste ryska attack mot Erdogan och Turkiet bör ses i ljuset av den pågående konflikten mellan länderna sedan nedskjutningen av det ryska jaktplanet 24:e november. Den pilot som dödades i sin fallskärm begravdes idag i hemstaden Lipetsk 45 mil söder om Moskva.

Erdogan har redan kommenterat anklagelserna som han tillbakavisar helt som "smutskastning" av Turkiet.

– Om det fanns några bevis för inblandning skulle jag avgå, sa Erdogan, enligt nyhetsbyrån AFP.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".