Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Barn som föds i papperslöshet riskerar bli fler

Henry Ascher: Det är barn som inte existerar i juridisk mening
2:04 min
Lekplats. Foto: Darko Vojinovic/TT.

Under de första åtta månaderna i år har nästan lika många papperslösa barn fötts som under hela förra året. Dessa barn finns hos Skatteverket registrerade med ett datum och ett klockslag, men finns i övrigt inte i några register.

Antalet barn som föds som papperslösa i Sverige ser ut att öka i år, det visar Ekots siffror.

– Det här är barn som inte finns i några register, som inte existerar egentligen i juridisk mening. Det innebär ju att om någonting händer dem, om de försvinner eller utsätts för brott så är det väldigt svårt att göra något åt det därför att de ju inte finns, säger Henry Ascher som är barnläkare, professor och ordförande i svenska barnläkarföreningens arbetsgrupp för flyktingbarn och länge har varit engagerad i situationen för papperslösa.

Papperslösa är personer som inte har laglig rätt att vistas i landet, det kan handla om ett visum som gått ut eller ett avslag på asylansökan. I slutet av oktober i år gömde sig över 14 000 personer undan utvisning i Sverige, enligt polisens siffror.

En av dem är Sophie, som egentligen heter något annat. Hon är ensamstående och gravid i åttonde månaden.

– Jag ber inte om att få leva som Lady Diana, jag vill bara överleva och rädda mitt barn, säger hon.

Sophie lever under hot från familjen. Migrationsverket anser att hon kan få skydd i hemlandet men hon vågar inte återvända. Istället kommer hennes son att födas här i Sverige men hans namn kommer inte att finnas i några register.

Samtliga universitetssjukhus samt Södersjukhuset har på uppdrag av Ekot plockat fram siffror på hur många papperslösa barn som fötts hos dem de senaste åren. Under de första åtta månaderna i år handlar det om 135 barn och hela förra året rörde det sig om 145 barn på dessa åtta sjukhus. Men det är svårt att få fram siffror och ingen vet exakt hur många de här barnen är.

Patrik Engström är chef för nationella gränspolissektionen. Han säger att eftersom barnen saknar identitetshandlingar försvårar det inte bara utredning av brott mot dem utan också utvisning. Enligt honom har många flyktingar som kommit under hösten inte heller sökt asyl.

– De siffror vi har från de senaste månaderna här tyder ju på att det finns en ganska stor grupp människor som i varje fall inte ännu sökt asyl och legaliserat sin vistelse. Så det finns nog helt klart en risk att den här gruppen barn som föds på det sättet kommer att öka, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".