Mynt som stoppas i en insamlingsbössa.
Foto: Anders Wiklund/TT.

Mycket pekar på nytt rekordår för insamlingar

"Jag upplever att många svenskar just nu startar månadsgivande"
1:52 min

Svenskarnas vilja att ge pengar till välgörenhet är fortsatt stark. 2015 ser ut att bli ett nytt rekordår.

– Det är många tendenser som gör att vi vågar tro detta. Självklart påverkar höstens otroliga engagemang från svenska folket när det gäller flyktingkatastrofen. Det är många som har valt att ge lite extra. Men ser vi även att lite fler ger lite mer, säger Maria Ros Jernberg, generalsekreterare för Frivilligorganisationernas insamlingsråd.

Förra året gav svenska privatpersoner, myndigheter, företag och organisationer 17,8 miljarder till insamlingsorganisationer med 90-konto.

Den största delen - drygt 6,1 miljarder kom från allmänheten. Och gåvorna från privatpersoner ökade med tio procent till både Unicef och Läkare Utan Gränser - som tillsammans med Cancerfonden och Rädda Barnen - är de organisationer som svenskarna ger mest pengar till.

– Det här handlar egentligen inte bara om kronor och ören utan om pengar som ska finansiera en mängd viktiga verksamheter som i slutändan ska göra att den värld vi lever i och verkar i ska bli lite bättre.

Hur vet man att detta inte är en fluga?

– Jag upplever att många svenskar just nu startar månadsgivande, det är ju ett tecken på att man inte ser på detta kortsiktigt utan vill vara med och bidra över tid.

De drygt 400 organisationer som har 90-konton granskas av Svensk insamlingskontroll. Trots det ökande givandet har man i år bara fråntagit två organisationer sina 90-konton, det är färre än vanligt.

För att få ett 90-konto måste minst 75 procent av de insamlade pengarna gå till ändamålet. Enligt Lena Hörnfeldt vid Svensk insamlingskontroll ligger organisationerna en bra bit över den gränsen just nu.

– 89 procent av intäkterna går till ändamålet, och 11 procent till administration och insamlingskonstnader. Det är mycket glädjande, säger Lena Hörnfeldt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".