Dilma Rousseff slår ut med händerna. Foto: Eraldo Peres/TT
Brasiliens president Dilma Rousseff. Foto: Eraldo Peres/TT

Brasiliens president kan ställas inför riksrätt

"Jag har inte förskingrat några pengar"
1:49 min

I Brasilien inledde underhusets talman i går en process som kan ställa president Dilma Rousseff inför riksrätt. Talmannen Eduardo Cunha hävdar att Rousseff fuskat med landets budget, men presidenten hävdar att han hotar demokratin.

– Aldrig någonsin i Brasiliens historia har det kommit så många krav på att ställa en sittande president inför riksrätt. Det här har inte varit något enkelt beslut att fatta, men anklagelserna mot Dilma Rousseff är graverande, sa underhusets talman Eduardo Cunha på en presskonferens i går.

Eduardo Cunha tillhör president Dilma Rousseffs koalitionsparti PMDB, men har de senaste månaderna blivit en av hennes hårdaste motståndare i kongressen. Cunha - som själv anklagas för att ha gömt undan mutpengar i Schwiez - hävdar att presidenten måste ställas till svars för fusk med landets budget.

Dilma Rousseff har fått kritik från den brasilianska riksrevisionen för att hon tagit lån från statliga banker för att tänka hål i statskassan. Nu ska en kongresskommitté ta ställning till om riksrättsprocessen bör fortsätta, och i så fall röstas om i kongressen. Två tredjedelar av underhusets ledamöter måste i så fall rösta mot presidenten för att hon ska tvingas avgå.

Själv hävdar Dilma Rousseff att hon inte begått något brott.

– Jag har inte förskingrat några pengar. Jag har inga konton i utländska banker. Jag är demokratiskt vald av det brasilianska folket. Vi kan inte tillåta att politiska särintressen ödelägger vår demokrati, sa president Dilma Rousseff i ett TV-sänt tal strax efter beskedet att hon kan komma att ställas inför riksrätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".