Ett hus omgivet av vatten.
Höga flöden är ett exempel på krissituationer som MSB övar på. Foto: MSB

MSB ställer in jätteövning

En stor samverkansövning som skulle hållas i november nästa år kommer att ställas in. Orsaken är att de medverkande kommunerna och myndigheterna är för hårt pressade av den rådande flyktingsituationen.

Samverkansövningen skulle hållits i november 2016. Den här typen av övningar hålls vart fjärde år, och är den största i sitt slag. Totalt skulle ett hundratal aktörer, främst kommuner och myndigheter, övat på att hantera en krissituation.

Planeringen har pågått i ett år. Vid det planerade övningstillfället nästa år skulle Västra Götaland och Värmland involveras.

Men i och med den ansträngda flyktingsituationen har många av de medverkande parterna meddelat att resurserna inte räcker för att delta i övningen.

– Samhället står under en stor påfrestning. Regeringen har meddelat att vissa samhällsfunktioner är utmanade för att flera aktörer i samhället är upptagna med flyktingmottagandet, säger Niclas Karlsson, vid MSB.

Eftersom det inte finns något tydligt slut för flyktingsituationen beslutade därför Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, att inte skjuta fram tidpunkten för övningen, utan helt ställa in den.

Enligt Niclas Karlsson är även MSB mycket påverkade av flykting-situationen. Och att ställa in övningen var viktigt då myndigheten även måste räkna med beredskap vid plötsliga krissituationer.

– Vi är också hår belastade av flyktingsituationen. Och samtidigt måste vi ha redundans att kunna hantera om ytterligare någon händelse inträffar. Om det till exempel inträffar en kraftig höststorm måste vi kunna jobba även med den, säger Niclas Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".