Harry Rantakyrö, kommunalråd (S) i Pajala. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Harry Rantakyrö, kommunalråd (S) i Pajala. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

Obevakade gränsövergångar i norr ny flyktväg

Kommunalråd: Tar sig in från båda håll
1:29 min

Gränskontrollerna skärptes för snart en månad sedan - nu söker sig flyktingarna nya vägar.

Flygtrafiken har sedan gränskontrollerna i söder ökat vid de obevakade gränsövergångarna i norr, längs med Torneälven och gränsen mot Finland.

Harry Rantakyrö är socialdemokratiskt kommunalråd i Pajala och menar att flyktvägen används flitigt.

– Vi vet inte hur de gör men de kommer över gränsen åt båda håll. Exempelvis om de ska till Finland är det väldigt viktigt att ta sig in via Pajala. De nyttjar de här oövervakade gränsövergångarna, säger Harry Rantakyrö.

Att flyktingarna nu tar sig till Sverige och Finland via de obevakade norra gränserna, har ett direkt samband med de skärpta gränskontrollerna i framförallt Skåne och Västsverige. Senast i dag kom en grupp till Pajala som tog sig över till Finland.

– Jag har inga uppgifter om hur många det är som kommer, men senast i dag fick jag höra att det kommit en grupp på fem personer upp till Pajala De vill inte gå via Haparanda då blir det kontroll, säger Harry Rantakyrö.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".