Migrationsminister Morgan Johansson. Foto: Jessica Gow/TT och Anders Wiklund/TT
Morgan Johansson (s) öppnar för fler åtgärder om antalet människor som söker asyl i Sverige inte minskar.. Foto: Jessica Gow/TT och Anders Wiklund/TT

Regeringen: Fler åtgärder om antalet flyktingar inte minskar

Morgan Johansson (S): Mellan 1 000 och 2 000 är hanterbart
1:53 min

Antalet människor som söker skydd måste sjunka till under 2 000 per vecka, annars kan regeringen vidta fler åtgärder för att färre människor ska komma till Sverige.

Regeringens ambition är att antalet asylsökande ska minska betydligt. Enligt justitieminister Morgan Johansson finns det ett tydligt mål.

Redan nu står det klart att regeringen vill kunna stänga Öresundsbron om man anser att flyktingtrycket skulle bli för stort.

– Vi måste ner till mellan 1 000 och 2 000 i veckan, och det är också väldigt högt. Men förra veckan låg vi på 5 000, så vi måste ner mellan 1 000 och 2 000 om det ska bli hanterbart, säger Morgan Johansson.

De åtgärder som regeringen redan presenterat bör, enligt Morgan Johansson, räcka för att minska antalet människor som söker skydd i Sverige.

Åtgärderna har bland annat handlat om ID-kontroller på bussar och tåg, tillfälliga uppehållstillstånd för alla utom kvotflyktingar och begränsad rätt till anhöriginvandring.

Blir det inte en tillräcklig förändring, så kan vi göra mer säger Morgan Johansson.

– Vi har hållit öppet för ytterligare åtgärder, men jag kommer tala om det när vi är där.

Hur snabbt måste det gå?

– Det är jättesvårt att svara på, jag ser hur det minskar redan nu, säger justitieminister Morgan Johansson.

En lagrådsremiss och proposition angående ID-kontroller kommer att presenteras inom kort, eftersom regeringen vill att riksdagen ska besluta om frågan före juluppehållet.

I det lagförslaget framgår det också att regeringen vill kunna ta beslut om att stänga Öresundsbron om man anser att flyktingtrycket skulle bli för stort.

– Det kan bli aktuellt om det skulle uppstå väldigt stora störningar på en gränsöverskridande väg, och man bedömer att man måste stänga den av säkerhetsskäl, säger infrastrukturminister Anna Johansson.

Enligt Anna Johansson finns det inga planer på att använda den möjligheten, men det är viktigt att lagstödet finns på plats säger hon.

– Om en sådan situation skulle uppstå så måste man kunna agera snabbt från regeringens sida, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".