JAS-plan uppställt på flygplansplatta
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT.

Frankrike vill ha hjälp av svenska Gripen-plan

Men politikerna inte eniga
1:48 min

Frankrike vill ha hjälp med spaning av svenska Gripen-plan i norra Irak eller avlastning i flera afrikanska länder. Det framgick när oppositionen i dag fick information om vad Frankrike bett om hjälp med efter terrorattentaten i Paris.

– En spaningsinsats, ungefär som vi gjorde i Libyen, det skulle vara efterfrågat, säger Mikael Oskarsson, försvarspolitisk talesperson för KD.

Frankrike har alltså lagt fram ett antal förslag om vad Sverige skulle kunna hjälpa till med. Det handlar också om ammunition och om transportflyg.

Men Moderaternas försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark tycker att det är viktigt att Sverige nu ger militärt stöd av något slag, som just spaningsuppdrag med Jas eller förstärkt svensk trupp i Mali, så att fransmännen kan minska sin närvaro där.

– Så som vi nu kommer agera måste vi förvänta oss att andra skulle agera mot oss, säger Hans Wallmark.

Men alla håller inte med om att Jas-plan är bästa receptet. Folkpartiets försvarspolitiske talesperson Allan Widman är tveksam.

– Om det, i det här läget, är vår största komparativa fördel, det kanske jag kan tillåta mig att tvivla på. Det är ju många länder som är här med mycket flygplan. Det är en mycket komplex stridsmiljö, inte minst i luften, säger han.

Vad regeringen förespråkar fick vi inte veta efter mötet idag. Regeringen representerades av kabinettssekreterare Annika Söder. Hon tyckte att fokus hamnade alltför mycket på militära insatser.   

– Jag tycker att det är tråkigt att alla pratar om spaningsplan och frågar om spaningsplan eftersom många andra länder kan göra mycket större militära insatser. Vi har våra fördelar, som också Carl Bildt brukade säga, i det politiska och humanitära området.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".