Ashraf Ghani och Isabella Lövin
Afghanistans president Ashraf Ghani och biståndsminister Isabella Lövin under ett besök i Afghanistan. Foto: Massoud Hossaini/TT, UD Svenska Afghanistankommitten.

Regeringen hoppas på avtal med Afghanistan

"Vi har en god dialog i de här frågorna"
1:42 min

Afghanistan är Sveriges största biståndsland och i dag besöker president Ashraf Ghani Sverige och träffar regeringen för att bland annat diskutera ett nytt återvändandeavtal för flyktingar.

Biståndsminister Isabella Lövin var i Afghanistan för två veckor sedan och hade förberedande diskussion med den afghanska regeringen.

– Jag diskuterade det med regeringen när jag var där i generella termer. Men det är också så att Sverige är en viktig partner för Afghanistan och man uppskattar vårt bistånd enormt mycket, så det är klar att vi har en god dialog med Afghanistan i de här frågorna, säger hon.

Det kommer mycket flyktingar från Afghanistan till Sverige och många av dem är ensamkommande flyktingbarn. Hittills i år har 22 000 kommit till Sverige, vilket gör att det är i särklass flest ensamkommande barn som kommer från Afghanistan.

Den svenska regeringen hade tidigare ett återvändandeavtal med Afghanistan och vill nu alltså förhandla fram ett nytt.

– Det finns i dag inget avtal eller något sorts samförståndsavtal mellan Sverige och Afghanistan kring återvändande, säger Isabella Lövin.

Vid en gemensam presskonferens i eftermiddag kommer den afghanske presidenten och statsminister Stefan Löfven att presentera grunderna för ett nytt återvändandeavtal.

Afghanistan är också Sveriges största biståndsland med 900 miljoner kronor per år. Ett första samarbetsavtal kommer också att undertecknas under dagen mellan Afghanistans president Ashraf Ghani och biståndsminister Isabella Lövin.

– Vi fokuserar nu på de områden som vi gjort under ganska lång tid nu redan, och det är ju utbildning, det är ekonomisk utveckling, för att göra det möjligt för fler att få arbete och få en ekonomisk utkomst i Afghanistan, och sen är det freds- och statsbyggandet och att stärka institutioner och jobba emot korruption och också på hälsoområdet hjälper vi till. Och jämställdhet är ju väldigt viktigt och där är ju Sverige stort, säger Isabella Lövin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".