Besviken statsminister efter danskt nej

1:49 min

Det blev seger för nej-sidan i den danska folkomröstningen i går - ett resultat som innebär att Danmark även i fortsättningen kommer stå utanför EU:s gemensamma arbete på rättsområdet.

– Även om jag hade hoppats att resultatet blev annorlunda så har jag självklart full respekt för danskarnas beslut, sa Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen, som kampanjade för ja-sidan. 

Det var en besviken Lars Løkke Rasmussen som talade i går kväll efter att rösterna var räknade och det stod klart att nej-sidan vunnit med 53 procent av rösterna. Rasmusens parti Venstre drev tillsammans med bland annat Socialdemokraterna ja-sidan i valkampanjen.

Danmark gick till valurnorna för att avgöra om landet skulle skrota sitt rättsförbehåll - ett undantag i EU-medlemskapet som gör att de inte är med i EU:s gemensamma arbete som rör rättsfrågor och inre säkerhet. Ett val som bland annat motiverades av Danmark skulle få svårt att vara med polissamarbetet Europol när det väntas bli ett överstatligt organ nästa år, om man stod utanför rättssamarbetet.

Nej-sidan har hela tiden hävdat att Danmark ändå kan vara med i Europol genom att förhandla fram ett så kallat parallellavtal - något ja-sidan sagt inte alls kommer vara så lätt. Men Lars Løkke Rasmussen lovade i går kväll att nu påbörja en sådan förhandling med EU.

– För oavsett dagens resultat vill jag säkerställa att Danmark även i framtiden ska delta i arbetet mot gränsöverskridande kriminalitet och terrorism, sa Lars Løkke Rasmussen.

Gladare stämning var det i går kväll på nej-sidan, där bland annat Pernille Skipper från rödgröna Enhedslisten i sitt segertal menade att danskarna insett att valet egentligen inte handlade om Europol utan om att mer makt skulle lämna Danmark och hamna i Bryssel, och att resultatet tydligt visade vad danska folket tycker om en sådan utveckling.

– Vet ni vad jag tror, att den enkla förklaringen är att många har tänkt att det låter som en riktigt dålig idé, sa Pernille Skipper från Enhedslisten.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista