Willis Åberg, Migrationsverket.
Willis Åberg, Migrationsverket. Foto: Alexandra Svedberg/Sveriges Radio.

Migrationsverket sänker boendekrav för asylboenden

"Vi måste hitta tak över huvudet"
1:59 min

Migrationsverket sänker nu kraven ytterligare på boenden för asylsökande. I den senaste upphandlingen annonserar nu verket efter husvagnar och salar för mer långsiktigt boende.

- Vi går mot en vinter och det innebär naturligtvis att folk kommer att frysa, säger Willis Åberg, chef på avdelningen verksamhetsstöd på Migrationsverket.

- Vi måste bara hitta tak över huvudet och framför allt värme. Det innebär att vi inte kan hålla samma standard som vi gjorde för kanske två år sen.

Migrationsverket har i dag runt 100 000 personer i sitt boendesystem och går varje dag back i jakten på nya platser till asylsökande.

Förutom egna och upphandlade platser använder sig verket nu också av runt 8 000 evakueringsplatser i kommunerna. Det handlar ofta om salar som idrottshallar eller kontorslokaler, men där är det bara tänkt att asylsökande ska bo i några få dagar. Sedan ska de vidare till ett så kallat steg-3-boende i väntan på besked om de får stanna eller inte. En väntan som kan ta ett år eller mer.

Men även där kan asylsökande snart alltså hamna i salar, för i takt med den stora ökningen av antalet asylsökande under hösten har Migrationsverket sänkt kraven i varje upphandling. Och i den allra senaste annonseras nu efter husvagnar och salar.

- Sovsalar är det sista. För minst sju personer, säger Christina Fröjd som jobbar med upphandlingarna.

- Man kan säga att det är en stor sal, någon form av samlingslokal där man har rätt att sova, säger Willis Åberg.

Antalet kvadratmeter per person har sjunkit och för många boendetyper ligger nu minimikravet på två och en halv kvadratmeter. En upphandling av boenden på båtar och plattformar på vatten är också på gång.

Enligt Willis Åberg har det varit nödvändigt att ändra kraven på boenden för att undvika att någon blir utan tak över huvudet eller får sova i Migrationsverkets receptioner igen.

- Det känns inte bra. Det känns fel. Det är det som gör att vi hela tiden utvecklar nya boendetyper, trots att vi kanske inte är så nöjda med kvaliteten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".