Arkivbild: Militärer i Afghanistan. Foto: TT.
Arkivbild: Militärer i Afghanistan. Foto: TT.

Svenska Afghanistankommittén: Svårt att sätta ett avtal i verket

"De blir internflyktingar"
1:48 min

Det avtal som Sverige vill teckna med Afghanistan kommer få svårt att fungera, tror Anna-Karin Johansson, generalsekreterare på Svenska Afghanistankommittén.

I dag väntas statsminister Stefan Löfven presentera grunderna för ett nytt avtal med Afghanistan, i syfte är att kunna genomföra fler avvisningar av afghaner som inte får stanna i Sverige.

Enligt Migrationsverket är det här en stor grupp och därför behövs ett avtal.

– Personer som inte har rätt att vistas i landet ska kunna återsändas snabbt och effektivt. Och just nu är det många som kommer från just Afghanistan och då finns ett behov av ett avtal, säger Kristin Ränner, processledare för återsändande på Migrationsverket.

Många av de som kommer till Sverige från Afghanistan är ensamkommande, och bland dem är det ganska få som får avslag. Men bland övriga asylsökande från Afghanistan är det idag nästan lika många avslag som bifall.

Ett avtal för återsändandet kan till exempel underlätta fastställandet av ID, ställa krav på hur snabbt Afghanistan måste svara på en begäran om att skicka tillbaka en person.

Men Anna-Karin Johansson, generalsekreterare på Svenska Afghanistankommittéen, tror att det kan bli svårt att sätta ett avtal i verket.

– Så som säkerhetssituationen i Afghanistan ser ut idag så kommer det vara väldigt svårt att sätta ett sådant här avtal i verket. Migrationsverket bedömer att man kan skicka tillbaka människor till vissa delar av landet, och det är framför allt städerna. Men då har de varken nätverk eller arbete och blir på det sättet internflyktingar, säger Anna-Karin Johansson.

Och i Halmstad hölls igår kväll en demonstration där afghanska medborgare visade sin oro inför mötet mellan statsminister Stefan Löfven och Afghanistans president Ashraf Ghani.

En av demonstranterna vädjade till svenska regeringen att inte lita på den afghanske presidenten.

– Han har lovat så mycket men inte hållit något.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".