Två afghanska flyktingbarn. Foto: Johan-Mathias Sommarström/Ekot.
Hazarerna Alidad och Ramazan är rädda för att tvingas återvända till Afghanistan. Foto: Johan-Mathias Sommarström/Ekot.

Unga afghanska flyktingar rädda skickas tillbaka

16-årige Alidad: Har en gnagande oro
1:45 min

När Afghanistans president Ashraf Ghani i dag besöker Sverige är många av de ungdomar som kommit ensamma från Afghanistan rädda för en uppgörelse som innebär att de tvingas tillbaka till sitt hemland.

16-åringarna Alidad och Ramazan kom till Sverige för drygt två månader sedan. De har ännu inte fått uppehållstillstånd och nu är de rädda att ett avtal mellan Sverige och Afghanistan kommer att tvinga dem att återvända.

Alidad berättar att han för första gången så länge han kan minnas känner sig trygg i Sverige men han har ändå en gnagande oro när han tänker på huruvida han får stanna eller inte.

Alidad och Ramazan är hazarer precis som de flesta andra ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan. Hazarer är en shiamuslimsk minoritet som nästan alltid förtryckts, särskilt hårt under talibantiden, men som nu fått se förföljelse men också kidnappningar och mord öka igen.

Ramazans pappa sköts ihjäl av talibaner i våras när han var ute och vallade familjens får. Båda har bevittnat mord, explosioner och självmordsdåd och förlorat både sina närmaste vänner och anhöriga.

De säger att den afghanska regeringen gång på gång lovar att beskydda dem men när det väl kommer till kritan står de där utan skydd. Mord och övergrepp på hazarer passerar ofta obemärkt rättssystemet förbi.

De är båda livrädda för ett återvändandeavtal och Alidad tror att presidenten Ashraf Ghani kommer att framställa Afghanistan som tryggare än vad det egentligen är.

– Ashraf Ghani kommer att säga till den svenska regeringen att det går att återvända till Afghanistan att det finns säkra områden, men det gör det inte.

Ashraf Ghani försöker lura den svenska regeringen. Om det var tryggt och säkert i Afghanistan skulle vi aldrig ha flytt, många gånger har regeringen lovat oss trygghet men vi har aldrig sett dem verkligen göra någonting.

 Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".