Migration och åldrande utmaningar för ekonomin

1:17 min

Större flyktinginvandring och en åldrande befolkning innebär stora ekonomiska påfrestningar för Sverige i framtiden. 

Det framgår i en rapport som publicerats nu på eftermiddagen av Finansdepartementet. Om ingenting görs kommer den offentliga ekonomin gå back från 2020. 

– Ja då har vi en period med en ganska dyster framtid när det gäller möjligheten att finansiera den offentliga sektorn. Vi har en lång period med underskott i den offentliga finanserna, säger Lennart Flood, professor i nationalekonomi, som varit med och skrivit rapporten. 

Forskarna har tittat på två saker: dels vad den åldrande befolkningen i Sverige kommer kosta, dels hur flyktinginvandringen påverkar de offentliga finanserna. Klart är att om ingenting förändras, kommer det bli dyrt. Från 2020 och en bra bit in på 2030-talet väntas underskottet växa i de offentliga finanserna. 

För att komma tillrätta med det behövs förändringar. Antingen måste fler utrikesfödda komma i sysselsättning. Eller så skulle svenskarna behöva jobba längre. Allra helst både och, säger Lennart Flood.

– Då skulle vi istället få ett kraftigt överskott från 2020 fram till 2060, år för år. 

Hur snart måste någonting göras? 

– Det viktigaste är att ha den politiska insikten och starta det arbete som behövs för att lägga om kursen. Men det är inte så att det kommer att hända någonting dramatiskt 2016 eller 2017, säger professor Lennart Flood. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista