Bild från skottdramat tagen ovanifrån
Foto: AP

Kvinna bakom USA-dåd hade koppling till IS

FBI utreder skjutning i USA som terrordåd
2:06 min

USA:s federala polis FBI utreder dödsskjutningen i San Bernardino i Kalifornien, där 14 personer sköts ihjäl, som ett "terrorbrott".David Bowdich, som är biträdande FBI-chef i Los Angeles, sade på den dagliga presskonferensen att brottet ses som "en terrorhandling."

– Vi har funnit bevis som visar på omfattande planering, sade Bowdich.

Samtidigt kommer uppgifter om att kvinnan i paret,  som sedan sköts ihjäl av polisen, hade uttryckt sin lojalitet till Islamiska Staten.

Uppgifterna är ännu inte officiellt bekräftade av FBI, men alla stora amerikanska medier citerar myndighetskällor med insyn i den pågående utredningen.

Enligt uppgifterna ska den 27-åriga kvinnan i anslutning till attacken, under annat namn än sitt eget, på sociala medier ha lagt upp en lojalitetsförklaring till IS och dess ledare Abu Bakr al-Baghdadi.

Hur myndigheterna exakt ska ha lyckats fastställa det framgår inte, och FBI har inte heller formellt bekräftat uppgifterna.

Men samtliga större medier här citerar sina egna källor inom polis och myndigheter, så det här ska sannolikt inte avfärdas som ett av alla de rykten som är i svang efter dådet.

Enligt källorna har man inte hittat några direkta instruktioner från IS-håll om att utföra dådet, men paret anses ha agerat inspirerat av IS.

Alla fynd av vapen och sprängmedel hos paret, liksom deras uppenbara försök att sopa igen spåren efter sig genom att förstöra mobiltelefoner med mera, har redan etablerat att de båda sedan länge planerade en attack.

Teorin är att själva tidpunkten kan ha utlösts av någon form av motsättning på mannens arbetsplats, som kulminerat på den personalfest han själv först deltog i, sedan började skjuta vilt mot.

Stämmer de senaste uppgifterna blir det här det första dådet på amerikansk mark som har direkt koppling till terrororganisationen IS, och namnet San Bernardino kommer att läggas till andra IS-dåd, som Paris, Ankara och Beirut.

Det blir då också det värsta terrordådet i USA sedan attackerna den 11:e september 2001.

Och alldeles oavsett det ännu inte officiellt meddelade motivet är San Bernardino i december 2015 det dödligaste amerikanska skottdådet sedan 26 människor, de flesta barn, sköts ihjäl på Sandy Hook-skolan i Newtown i december 2012.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".