Vind i seglen för Nationella Fronten efter terrordåden

2:15 min

En av tre röstberättigade fransmän ser ut att vilja rösta på högerextrema Nationella Fronten i den första omgången i regionalvalen som hålls i dag.

– Vi måste vinna kriget, sa partiledaren Marine Le Pen under slutet av valrörelsen här. Om vi misslyckas tar den islamistiska totalitarismen makten, som den gjort i Libyen med hjälp av förre presidenten högerledaren Nicolas Sarkozy, påstod hon.

– Och som den försöker ta makten i Syrien, Tunisien och Egypten, sa Le Pen i talet.

Det högextrema partiet har fått vind i seglen efter terrorattentaten i Paris och ser ut att vinna makten i minst två av landets 13 regioner. Stödet är högt i nordliga regionen Nord-Pas-de-Calais-Picardie och i Provence Alpes-Côte d'Azur i södra Frankrike.

– Om vi misslyckas med kriget kommer sharialagar att ersätta vår konstitution, radikal islam ersätta våra lagar och alla kvinnor kommer att tvingas bära burka, påstod Le Pen på valmötet.

Tonläget blir alltmer uppskruvat i Frankrike. För franska politiker är extremhögern ett allt större hot. Premiärministern och socialdemokraten Manuel Valls reagerar starkt på framgångarna i opinionsundersökningarna.

– Efter det vi har upplevt, hur kan man tro ett endaste ögonblick att extremhögern är svaret på oron och förväntningarna, säger Manuel Valls.

En stor näringslivsorganisation varnar för att ekonomin kan påverkas mycket negativt om Nationella Fronten får alltmer makt i Frankrike. Le Pen hoppas kunna ta presidentmakten 2017.

Varje val här betraktas som en temperaturmätare och det här är det sista valet för presidentvalet, men mycket kan fortfaranade hända fram till dess.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista