Storm tågtrafik
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT, Johan Nilsson/TT.

Flera tåg igång igen

Bodil Sonesson på Trafikverket
0:54 min

Över 10 000 hushåll är fortfarande utan el till följd av stormen Helga som svepte över landet i går, men tågtrafiken är åter igång. Bodil Sonesson på Trafikverket ger ett uppdaterat läge på tåg- och vägtrafiken.

– Norrköping-Stockholm är fortfarande inställt, via Nyköpingsbanan alltså. Prognos för den är att den ska öppna klockan 12 i morgon alltså. Men man kör trafik men en annan väg. Sen är det öppet sedan flera timmar på västra stambanan där det var stopp mellan Halmstad och Laxå.

– Däremot är det fortfarande stängt på sträckan Halsberg-Mjölby. I västra Götaland är det fyra banor som är stängda ända till söndag natt – tidigt måndag morgon. Dessutom stängde Uddevallabron för trafik klockan 14:30, på grund av blåsten – det har tilltagit i väst, säger Bodil Sonesson på Trafikverket.

I eftermiddag är det fortfarand emer än 10 000 kunder hos Vattenfall, Eon och Ellevio som saknar el, framförallt i Västra Götalands, Östergötlands och Södermanlands län. 

Det väntas uppemot 60 millimeter regn i delar av Västra Götalands län under lördagen, och nu går SMHI ut med klass 3-varningar för "extremt höga flöden" i delar av Dalsland, Bohuslän och Västergötland. 

– Det blåser fortsatt över Götaland och delar av Svealand. Det ligger en varning ute för mycket hårda vindbyar i nordvästra Götaland. Här över just nordvästra Götaland har det också kommit in ett regnväder och det ligger kvar under det kommande dygnet. Det väntas ganska stora regnmängder, vilket gör att hydrologerna gått ut med en klass 3-varning för extremt höga flöden, säger Therese Fogman på SMHI.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".