Iraks president Fouad Massoum vill att Turkiet drar tillbaks styrkor från Irak. Foto: Hadi Mizban/TT och Bram Janssen/TT.
Iraks president Fouad Massoum vill att Turkiet drar tillbaks styrkor från Irak. Foto: Hadi Mizban/TT och Bram Janssen/TT.

Turkiska trupper i Irak utan tillstånd

Uppemot 150 soldater sägs finnas nära Mosul
1:39 min

Iraks president kräver att Turkiet omedelbart drar tillbaka trupper från norra Irak.

Enligt flera nyhetsbyråer finns turkiska soldater på plats nära Mosul för att träna styrkor i Irak. Men enligt irakiska myndigheter har de turkiska trupperna inte tillstånd från regeringen i Bagdad att vara där

Uppemot 150 turkiska soldater tillsammans med ett 20-tal turkiska stridsvagnar och artilleri finns på plats nära Mosul i norra Irak enligt flera nyhetsbyråer.

De turkiska styrkorna sägs vara i staden Bashiqa för att delta i träning av irakiska trupper. Sommaren 2014 stormade IS området och tog över staden Mosul med mer än en miljon invånare.

Operationen att återta Mosul har fördröjts, hittills har de trupper som visat sig mest effektiva på marken i striderna mot IS varit kurdiska styrkor och shiamuslimska miliser.

Men att erövra en stad där majoriteten är sunnimuslimer kräver enligt många bedömare också sunnistyrkor. De shiamuslimska miliserna har anklagats för hämndattacker mot sunniter.

Människorättsgrupper som Human Rights Watch och Amnesty beskriver hur milismännen förstört, plundrat och bränt sunnimuslimers hus och affärer efter att de återtagit områden från IS.

Enligt nyhetsbyrån Reuters ska de turkiska soldaterna delta i träning av sunnimuslimska styrkor, polismän och volontärer från Mosul under namnet Hashd al-Watani, den nationella mobiliseringen.

En högt uppsatt militär i de kurdiska Peshmergastyrkorna i området säger till AFP att de turkiska styrkorna deltar i ett träningsprogram.

Kampen mot IS i Irak har försvårats på grund av motsättningar och brist på koordination mellan regeringen i Bagdad och det kurdiska regionala självstyret i Erbil.

I ett meddelande kräver Iraks president Fouad Massoum att Turkiet drar tillbaka sina soldater så snart som möjligt, och uppmanar Iraks utrikesdepartement att vidta åtgärder för att bevara Iraks självständighet och suveränitet uppger Reuters.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".