De många flyende från rohingyafolket sätter press i Bangladesh säger UNHCR. Foto: S.Yulinnas/TT
De många flyende från rohingyafolket sätter press i Bangladesh säger UNHCR. Foto: S.Yulinnas/TT

Pressad flyktinghjälp i Bangladesh

"Allt är nerskuret till absoluta minimum"
2:04 min

I Bangladesh har FN:s flyktingorgan UNHCR svårt att hantera inflödet av Rohingyamuslimer från Burma.

Stina Ljungdell är chef för UNHCR:s arbete i Bangladesh.

 – Vi är ständigt pressade. Allt blir nedskuret till absolut minimum.

För att klara de grundläggande behoven, som avfallshantering i flyktinglägren, är FN:s flyktingorgan UNHCR tvunget att förlita sig på privata välgörenhetsorganisationer. 

I flera års tid har människor som tillhör den muslimska minoriteten Rohingya flytt förtrycket i Burma, bland annat till Bangladesh. 

– Vi har flyktingar som kommer varje dag. Det räknas med att det kommer mellan tio och 40 varje dag, säger Stina Ljungdell.

UNHCR har emellertid bara möjlighet att hjälpa en liten del av alla rohingyamuslimer som kommer till Bangladesh. Regeringen i landet vill inte ge dem som nu kommer flyktingstatus, så de får klara sig själva utanför FN:s läger.

– Vi har mellan 300 000 och 800 000 rohingya som bor utanför flyktinglägrena, säger Stina Ljungdell, som anser att alla rohingya som kommer från Burma förtjänar flyktingstatus.

Men inget av länderna vill veta av folkgruppen. I stället ser Stina Ljungdell hur länderna mer eller mindre tävlar om vem som kan behandla folkgruppen värst.

– Är deras levnadsförhållanden i Bangladesh så fruktansvärda att man knappt kan överleva, då kommer det ju färre. Och Burma har svarat med att se till att deras levnadsförhållanden är så låga och så fruktansvärda att även de hemska i Bangladesh är bättre. Så det har varit ett "race to the bottom".

Stina Ljungdell säger att hennes budget är väldigt pressad i dag, med så många flyktingkriser runtom i världen. För att till exempel få råd med avfallshantering i flyktinglägren i Bangladesh har UNHCR gått ihop med privata välgörenhetsorganisationer.

Tidigare dumpades 90 procent av det obehandlade avfallet utanför flyktinglägren. I dag går hälften av avfallet i stället in i biogasanläggningar.

Någon lösning för rohingyafolket ser Stina Ljungdell däremot inte. Hon hoppas på fler privata samarbeten för att inte bli tvungen att skära ner ännu mera i flyktinghjälpen. 

– Vi är ständigt pressande. Vi har den här utdragna flyktingsituationen utan något direkt sikte på en lösning, så det gör att allt blir nerskuret till absoluta minimum.

Axel Kronholm
ekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".