Översvämning i Uddevalla vid Bohusläns museum. Foto: Susanna Wictorzon/Sveriges Radio.
Översvämning i Uddevalla vid Bohusläns museum. Foto: Susanna Wictorzon/Sveriges Radio.

Risk för extrema vattenflöden i västra Sverige

Vattnet fortsätter att stiga i västra Sverige, och klass 3-varningarna för mindre vattendrag i västra Sverige ligger kvar.

SMHI:s hydrolog Henrik Spångmyr tror att kulmen kan nås under söndagen eller måndagen.

– Det kan bli värre, säger Henrik Spångmyr. Däremot ska övriga landet  vara skonat från stora nederbörder.

Ett av flera områden som berörs av de höga flödena är Örekilsälven i Munkedal i Bohuslän. Där fortsätter vattnet stiga, berättar P4 Västs reporter Victor Jensen. 

– Här är vattnet betydlig högre än vad det brukar vara. Det ser man bland annat på att flera träd står nere i älven. Träden står 20-30 centimeter i vattnet. En bit längre bort så ligger det hus längs med Örekilsälven, och där börjar nu vattnet stiga uppemot tomterna, säger Victor Jensen. 

Han berättar också om hur delar av Bohuslän drabbats hittills.

– Dels har det handlat om vattenfyllda källare, i Vänersborg. I centrala Uddevalla är det bland annat en väg helt avstängd för att det står vatten uppemot 30 centimeter över vägen.

Flera vägar också i bland annat Dalsland, i Bengtsfors kommun, där har också vägar drabbats av översvämning vilket gör att det svårt att ta sig fram, enligt P4 Västs reporter Victor Jensen.

SMHI har under söndagen gått ut med en klass 3-varning i Västsverige på grund av ökad nederbörd. Det handlar främst om Alingsås, Borås och Kinna.

Klass 2-varning har man gått ut med för bland annat Varberg, Uddevalla och Kungsbacka.

– Det kan komma uppemot 10 till 15 millimeter regn med undantag för exempelvis Borås där det väntas dubbelt så mycket. Som mest kan det komma uppemot 30 millimeter, säger SMHI:s hydrolog Henrik Spångmyr.

– Som det ser ut nu så har det kommit en hel del regn i norra Halland, och upp till sydvästra Götaland och i våra hydrologiska prognoser ser det ut som om det fortfarande kan nå upp till varningsklass 3 i det här området. Området som ligger i nivå med Varberg i söder och sedan upp till ungefär Alingsås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".