Stärkt säkerhet vid vallokal nära Le Bataclan i Paris. Foto: Beatrice Janzon/SR.
1 av 4
Stärkt säkerhet vid vallokal nära Le Bataclan i Paris. Foto: Beatrice Janzon/SR.
Vallokal nära attentatsplatserna i Paris. Beatrice Janzon/SR.
2 av 4
Vallokal nära attentatsplatserna i Paris. Beatrice Janzon/SR.
Bastian som röstar nära attentatsplatserna i Paris. Foto: Beatrice Janzon/SR.
3 av 4
Bastian som röstar nära attentatsplatserna i Paris. Foto: Beatrice Janzon/SR.
Stärkt säkerhet vid vallokal nära attentatsplatserna i Paris. Foto: Beatrice Janzon/SR.
4 av 4
Stärkt säkerhet vid vallokal nära attentatsplatserna i Paris. Foto: Beatrice Janzon/SR.

Fokus på säkerheten i Frankrikes regionval

Uppsving för Nationella Fronten efter terrorattentaten
2:24 min

Den första prognosen från det regionala valet i Frankrike visar att Nationella Fronten leder med 27 procents stöd. Siffrorna kom strax efter 20 på söndagkvällen.

Inför den första omgången av regionvalet idag har annars säkerheten varit en av de viktigaste frågorna.

Nästan 45 miljoner människor är röstberättigade. Högerextrema Nationella Fronten kan göra ett historiskt starkt val efter terroristattentaten nyligen.

Ekots korrespondent besökte ett område i Paris där flera av attentaten skedde.

Frågan om säkerheten efter attentaten är viktigast för Bastian som röstar idag nära konsertlokalen Le Bataclan där de flesta blev dödade här i Paris. 

Säkerhetsvakter kontrollerar väskor vid ingången till vallokalen. I samma pampiga byggnad håller en krisgrupp för terroristoffren till. Många fortsätter att komma med blommor och ljus till minnesplasterna.

För Bastian är det viktigt med mer investeringar för att stärka kameraövervakning i kollektivtrafiken.

Terroristattentaten här i Paris har bidragit till att högerextrema Nationella Fronten fått vind i seglen i opinionsundersökningarna, en av tre kan rösta på partiet. Också flyktingkrisen med ett starkt motstånd mot invandring i Frankrike har stärkt partiet.

Nationella Fronten ser ut att vinna makten i minst två av landets 13 regioner. Stödet är högt i nordliga regionen Nord-Pas-de-Calais-Picardie och i Provence Alpes-Côte d'Azur i södra Frankrike.

Det är första regionvalet sedan en reform kraftigt bantade antalet regioner. Det är också det sista valet före presidentvalet 2017 och en temperaturmätare. Nationella Frontens partiledare Marine Le Pen siktar på presidentmakten.

I slutet av valrörelsen sa hon att Frankrike måste vinna kriget mot en islamistisk totalitarism.

– Om vi misslyckas med kriget kommer sharialagar att ersätta vår konstitution, radikal islam ersätta våra lagar och alla kvinnor kommer att tvingas bära burka, påstod Le Pen i slutet av valrörelsen. 

Men väljaren Violette här i Paris är orolig för att partiet ska vinna terräng.

– Det är katastrofalt att partiet går framåt som en reflex när människor är rädda, känner hat mot utlänningar och blandar ihop terrorister med muslimer, säger hon.

Den andra omgången i regionvalet hålls nästa söndag. Valdelatagandet ser ut att bli lågt som i tidigare val, enligt mätningar som är gjorda under dagen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".