brandman flicka med värmefilt.n man håller om henne.
1 av 3
En kvinna utanför den utbrända nattklubben i Bukarest i Rumänien. Foto: Vadim Ghirda/TT.
Andrej Trifu överlevde brandkatastrofen på nattklubben i Bukarest. Foto: Johanna Melén, Sveriges Radio.
2 av 3
Andrej Trifu överlevde brandkatastrofen på nattklubben i Bukarest. Foto: Johanna Melén, Sveriges Radio.
Utanför klubben Colectiv växer högarna med blommor. Foto: Johanna Melén, Sveriges radio
3 av 3
Utanför klubben Colectiv växer högarna med blommor. Foto: Johanna Melén, Sveriges radio

Fortsatt politisk oro efter storbrand i Rumänien

Krävs mer än en ny regering menar många
2:36 min

Misstron mot Rumäniens politiker är fortsatt stor efter branden på en nattklubb i Bukarest för en dryg månad sedan.

Branden har krävt 60 människors liv och demonstrationerna som följde fick regeringen att avgå. Men många menar att det krävs mer än en ny regering för att återskapa väljarnas förtroende.

Andrej Trifu ligger i sängen på sjukhussalen i Bukarest med bandage kring höger arm, hand och ben. I den senaste operationen har läkarna tagit hud från benet till den sönderbrända armen.

Axlarna är rödsvedda, också hans långa hårdrockshår fattade eld den kvällen den 30 oktober på klubben Colectiv där hans vänner i bandet Adjö till allvar spelade.

Gnistor från fyrverkeriet på scenen tog eld i dekoren, branden spred sig snabbt och hittills har 60 främst unga människor dött, över hälften på sjukhus. För flera är tillståndet fortfarande kritiskt.

Brandkåren var informerad om konserten men var inte där. Bara en utgång fungerade, för många personer vistades i lokalen och nu sitter ägarna häktade, misstänkta för dråp.

Borgmästaren i stadsdelen har fått sparken, precis som hela ledningen för Räddningsinspektionen och efter stora protester på Bukarests gator valde också regeringen att avgå.

Tragedin på klubben Colectiv blev får många rumäner droppen och ett skrämmande bevis för ett korrupt och illa skött samhälle. Den nu avgångne premiärministern, socialdemokraten Victor Ponta, står själv inför rätta, misstänkt för korruption.

Nu styrs landet av en tillfällig regering fram till nästa ordinarie parlamentsval om ett år.

Nicolae Ovidiu var en av de som protesterade och som krävde regeringens avgång efter tragedin. Visst, regeringen har bytts ut, säger han, men den nya är redan drabbad av skandaler. Den nytillträdde inrikesministern misstänks bland annat för att ha plagierat delar av sin doktorsavhandling.

– Det är som om man i stället för att byta tröja bara vänder den ut och in, säger Nicolae Ovidiu.

Men studenterna Delia och Dimitri tror att protesterna som följde på brandkatastrofen kan komma att påverka politiken i rätt riktning.

- Det här har skrämt politikerna en del, nu vet de vad som händer om de gör fel saker.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".