Man håller upp Venezuelas flagga efter oppositionens seger i parlamentsvalet. Foto: Fernando Llano/TT.
Jubel på Caracas gator. Foto: Fernando Llano/TT.

Oppositionen firar valsegern i Venezuela

Lotten Collin rapporterar från Caracas
1:42 min

I Venezuela firar oppositionen nu sin seger i parlamentsvalet. Det är första gången som högern vinner ett val sen socialistpartiet kom till makten för 16 år sen.

Det tog inte många minuter efter att valresultatet offentliggjordes innan det hördes smällare, biltut och jubel i östra Caracas. Oppositionella samlades på gator och torg mitt i natten för att fira vinsten i parlamentsvalet.

– Det går nästan inte att förstå. Vi har blivit fria! sa Marta som kommit för att fira med andra oppositionella.

De sjöng ramsor om att regeringen redan fallit - vilket inte stämmer. President Nicolás Maduro sitter kvar i tre år till, men hans socialistparti har nu förlorat makten över parlamentet.

Oppositionskoalitionen har vunnit en majoritet av platserna, för första gången på 16 år. Det innebär att de kan försöka avsätta Maduro innan hans mandatperiod är över och också tvinga fram en annan ekonomisk politik.

Venezuela har världens högsta inflation och akut brist på blöjor, kondomer, ris och majsmjöl, bland mycket annat. Den ekonomiska krisen är huvudanledningen till att socialistpartiet förlorat valet.

– Den här regeringen har fängslat oliktänkande, politiserat universiteten, tvingat oss att köa för att köpa mat. Men nu kommer oppositionen visa venezolanerna att det finns en väg ut ur det här, sa Maria Jimena Rodriguez som också kommit för att fira resultatet i parlamentsvalet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".