Afghanistans president, Ashraf Ghani, och statsministern Stefan Löfven. Foto: Anders Wiklund/TT.
Afghanistans president, Ashraf Ghani, och statsministern Stefan Löfven. Foto: Anders Wiklund/TT.

900 miljoner till Afghanistan

22 000 afghaner kommit till Sverige i år
1:37 min

Sverige och Afghanistan har i dag inlett diskussioner om ett återvändandeavtal mellan länderna. President Ashraf Ghani Sverige och statsminister Stefan Löfven höll en preskonferens i Statsministerns högkvarter Rosenbad.

– Vi börjar nu diskussionerna och förhandlingarna om ett återvändandeavtal mellan Sverige och Afghanistan säger Stefan Löfven. Det är ett avtal som ska vara bra för båda länderna säger han.

Det är många flyktingar från Afghanistan som kommer till Sverige och när det gäller ensamkommande flyktingbarn är det hela 22 000 som hittills kommit till Sverige i år.

Regeringen vill se till att det ska vara möjligt att skicka tillbaka flyktingar som inte får asyl. För detta krävs ett återvänandeavtal.

I dag har Sverige och Afghanistan skrivit under ett biståndsavtal som gör Afghanistan till Sveriges största biståndsland.

Under tio år ska Afghanistan få 900 miljoner per år i bistånd. Det är ett brett avtal som ger stöd inom många olika områden, utbildning, jämställdhet, sjukvård, och insatser mot korruption. Stödet ges i två år i taget. 

Afghanistans president Ashraf Gahni förklarade att:

Varken Afghanistan eller Sverige har begärt ett återvändande-avtal utan länderna har ett gemensamt problem som måste lösas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".