Nationella frontens partiledare Marine Le Pen. Foto: Denis Charlet/TT.
Nationella frontens partiledare Marine Le Pen. Foto: Denis Charlet/TT.

Mats Karlsson: Nationella Fronten kan vinna nästa presidentval

"Oroande för Europa"
3:54 min

Nationella Fronten kan vinna nästa presidentval, säger Mats Karlsson, direktör på Utrikespolitiska institutet.

Hur tolkar du valresultatet med stora framgångar för Nationella Fronten i det franska regionalvalet?

– Det är väldigt oroande för Europa. Det är något som tyvärr har kunnat förutses under många år, och nu utspelas det inför våra ögon. Det mest dramatiska tror jag ändå är i norra Frankrike, som hade en bas för Socialistpartiet. Nu förlorar de den basen. När man ser att Nationella Fronten leder i sex av 13 regioner så kan man ju räkna ut att även om oppositionen går samman för att hålla borta partiet så kommer Nationella Fronten att ha en fortsatt stark bas, till och med för att vinna presidentvalet 2017, och om inte då i alla fall 2022.

Vilken betydelse kan terrorattentaten i Paris ha haft för högerextremernas framgång?

– Jag tror inte att de har haft stor inverkan. Kanske de har haft det. Men i grund och botten så är det en utveckling som sker på grund av att det i det franska samhället finns stora motsättningar. Man reformerar inte, man får inte tillväxt, man får inte nya arbeten och man klarar inte integrationen. Så det är inte terrorattentaten i sig utan det är mer grundläggande frågor som är i spel här. Kom ihåg att detta sker över hela Europa, och om terrorattentaten satte något i fokus så var det "vad vill man med Europa. Och tänk att Storbritannien har satt sitt eget medlemskap i EU på spel. Danmark har juat haft en folkomröstning, i Finland diskuterar man strategiska frågor i förhållande till EU. Så hela EU-institutionen är satt ur spel. Så vad Nationella Fronten och Le Pen vill i Frankrike är att gå emot Frankrikes grundläggande engagemang i EU.

Kan högerextremernas framgångar få inverkan på valet 2017, menar du?

– De har alltid varit en stark kandidat i det valet. Det är taktiken mellan Sarkozy och Socialisterna som kommer att avgöra huruvida de får en chans, men de grundläggande mekanismerna är där. Det är en stor ödesfråga för Europa vart Frankrike gå nu.

Det har talats om splittringar i samhället efter Paris-dåden och att det kan ha varit ett syfte för terroristerna. Hur set du på det?

– Jag tror inte att de har de små frågorna i fokus. De har något större i sinnet och det råkade sammanfalla. Jag tror att Europa måste klara sina egna institutioner och de måste klara sina grannrelationer tillsammans. De här terroristerna, om de ligger så långt ute som IS eller om det är andra aktörer, kämpar emot just detta. Det är liksom Europas identitet som på något sätt står på spel.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".