Delad bild: Norsk gränspolis samt norska gränsen. Foto: TT.
1 av 3
Foto: TT.
Tåg i Skåne. Foto: Drago Prvulovic / TT Bild
2 av 3
Pendlare bidrar starkt till den svenska ekonomin. Foto: Drago Prvulovic / TT Bild.
Pendlare
3 av 3
Foto: TT

Gränspendling till Norge har ökat

Kortare arbetstid och bättre betalt i Norge
1:47 min

Sverige underskattar det ekonomiska värdet av nära kontakter med våra grannländer. Ett exempel är svenskar som dagpendlar till jobb i Norge och Danmark. Det hävdas i en färsk rapport från Region Värmland.

– Jag jobbar i Kongsvinger på norska motsvarigheten till Statistiska Centralbyrån, säger Malin Bjelvert som dagpendlar till jobbet i Norge från värmländska Torsby.

– Vi har kortare arbetsdag och arbetsvecka än vad jag skulle ha om jag jobbar i Sverige. Jag utgår också från att det är bättre betalt här. Även om det inte är den viktigaste orsaken är det, så klart, en bidragande del.

Inte minst lönenivån i Norge har lockat allt fler svenskar att göra som Malin Bjelvert.

Den så kallade gränspendlingen från Sverige till Norge har mer än fördubblats sedan 2004, enligt en rapport från Region Värmland som offentliggörs idag.

2012 var det drygt 27 000 svenskar som pendlade till jobb i Norge, vilket är nästan 11 000 fler än de som arbetspendlar från Sverige till Danmark.

I Norge jobbar svenskarna framför allt i service- och byggsektorn.

Region Värmland är kritisk mot att de allra flesta gränspendlare inte räknas med i officiell svensk statistik. I rapporten hävdas att gränsregionerna underskattas och att deras bidrag till Sveriges tillväxt och utveckling inte blir korrekt redovisade.

I värmländska kommuner som Årjäng och Eda är det, officiellt sett, runt en tredjedel av den vuxna befolkningen som står helt utanför arbetsmarknaden. Om man däremot räknar med alla de som dagpendlar till jobb i Norge hamnar förvärvsfrekvensen i de kommunerna på runt 80 procent.

Enligt rapporten tjänar svenska gränspendlare i Norge totalt runt 10 miljarder kronor per år.

Den norska gränshandeln i Sverige omsatte förra året 12 miljarder norska kronor. 60 procent av den summan omsattes i Strömstad.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".