Skorsten spyr ut rök. Foto: Hasse Holmberg/TT
Foto: Hasse Holmberg/TT

Ny forskning: Koldioxidutsläppen kan ha minskat

1:15 min

Koldioxidutsläppen i världen kan ha avstannat eller till och med minskat i år. Det visar ny forskning som i dag publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature. 

En av forskarna, Glen Peters på det norska centret för klimatforskning, säger att siffrorna är överraskande och att det är Kinas minskade fossilutsläpp som resulterat i de minskade utsläppen.

Forskare från 15 länder har deltagit i studien som visar på en minskning med cirka 0,6 procent. Det är första gången som utsläppen har minskat samtidigt som det är tillväxt i världsekonomin.

Här på klimattoppmötet tas förstås siffrorna emot med förtjusning. Men de innebär ingen långsiktig ljusning för klimatet. Glen Peters och hans kollegor konstaterar att utsläppen med största sannolikhet kommer att vända upp igen, om än långsammare än tidigare.

Han säger att ansvaret för politikerna att komma med stora och ansvarsfulla åtgärder för att minska utsläppen är lika stort som tidigare. Det handlar alltså om en kortsiktig minskning, men visst är det goda nyheter ändå, säger Glen Peters.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista