Polisbilar på Petersplatsen i Vatikanen. Foto: Hannah Engberg/Sveriges Radio
1 av 3
På grund av det katolska jubelåret och terrorattackerna i Paris befinner sig 2000 poliser och 1700 militärer på gatorna i Rom. Här på Petersplatsen i Vatikanen. Foto: Hannah Engberg/Sveriges Radio
Roberto Massucci, polischef för Rom, leder den största polisinsatsen i Italien på tio år. Foto: Hannah Engberg/Sveriges Radio
2 av 3
Roberto Massucci, polischef för Rom, leder den största polisinsatsen i Italien på tio år. Foto: Hannah Engberg/Sveriges Radio
Fader Thomas från Indien, doktorand i romersk-katolska kyrkans rättsordning. Han är rädd för terrorattentat under jubileumsåret. Foto: Hannah Engberg/Sveriges Radio
3 av 3
Fader Thomas från Indien, doktorand i romersk-katolska kyrkans rättsordning. Han är rädd för terrorattentat under jubelåret. Foto: Hannah Engberg/Sveriges Radio

Stort säkerhetspådrag runt katolska jubelår

"Den viktigaste polisinsatsen på tio år"
1:36 min

I dag startar det katolska jubelåret som väntas dra mer än 25 miljoner besökare till Rom och Vatikanen. Efter terrorattackerna i Paris är säkerheten i högsta prioritet för polisen. 

– Helt klart har attackerna i Europa gjort vår säkerhetsplanering mer angelägen. Jag skulle säga att det här är den viktigaste polisinsatsen på tio år, säger Roberto Massucci, Roms polischef. 

Säkerhetsoperationen är nu i gång i sin fulla kapacitet med 2000 patrullerande poliser på gatorna i Rom. Utöver det får polisen stöd av 1700 tungt beväpnade militärer som är stationerade vid tunnelbanestationer och viktiga byggnader, berättar polischefen Roberto Massucci.

Det katolska jubelåret – initierat av Påven – inleds i dag den 8 december och fram till slutet den 20 november väntas mer än 25 miljoner människor ha besökt Rom. 

På grund av huvudstadens historiska och religiösa betydelse är Rom ett uttalat terrormål, bland annat utpekat av den extrema islamiströrelsen IS, enligt polisen. Det förklarar säkerhetsinsatsen. 

– Därför att Rom är ett mål på grund av att stadens historiska och religiösa värde är mycket stort, säger Roberto Massucci.

Framför Peterskyrkan i Vatikanen rör sig många poliser i mörkblå uniformer och flera polisbilar är uppradade som en mindre mur. 

Bland turisterna vid den stora julkrubban på Petersplatsen står Fader Thomas, doktorand från Indien, som studerar den romersk-katolska kyrkans rättsordning. Han är han rädd för terrorattacker i Rom och uppskattar säkerheten under jubelåret.

– Särskilt efter det som hände i Paris. Det är skrämmande att se så många poliser här, men det är samtidigt väldigt viktigt för Roms säkerhet, säger Fader Thomas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".