Kvinnor som jublar och sträcker upp sina händer. Foto: Ariana Cubillos.
1 av 3
Foto: Ariana Cubillos.
Unga venezolaner. Foto: Fernando Llano/TT.
3 av 3
Unga venezolaner i Caracas i samband med att oppositionen avslutar sin valkampanj inför söndagens val. Foto: Fernando Llano/TT.

Oppositionen vann valet i Venezuela

1:36 min

I Venezuela hävdar oppositionen att de vunnit två tredjedelar av rösterna i parlamentet, vilket innebär att de får möjlighet att genomdriva sin politik. Resultaten har bekräftats av valkommissionen. 

- Vi har vunnit minst 112 platser, vilket betyder att vi kontrollerar två tredjedelar av parlamentet", sa oppositionsledaren Henrique Capriles när han höll presskonferens dagen efter valet, det första på 16 år som socialistpartiet förlorat. Resultaten har bekräftats av valkommissionen.

Två tredjedelars majoritet innebär att oppositionskoalitionen MUD bland annat kan kräva förändringar av den ekonomiska politiken, genomdriva en amnestilag som befriar fängslade politiker och byta ut domare i högsta domstolen. Men Henrique Capriles uppmanade sina segrande partikamrater till ödmjukhet, allvar och mognad.

- Folket har inte valt oss för att vi ska utkräva revansch, utan för att rädda Venezuela ur den ekonomiska och politiska krisen, sa oppositionsledaren.

Parlamentsvalet i söndags var en historisk förlust för chavismen, den politiska rörelse som startades av Venezuelas expresident Hugo Chávez och som nu leds av president Nicolás Maduro. Han erkände nederlaget och sa att resultatet ändå var en seger för demokratin.

Han lovade också att fortsätta arbeta för att ta Venezuela ur den ekonomiska krisen, med skenande inflation och akut varubrist. Men frågan är hur länge till Maduro får arbeta. Många bedömare tror att oppositionen kommer försöka driva igenom en folkomröstning om hans styre i april nästa år, när presidenten suttit hälften av sin mandatperiod.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista