människor i andningsmask i Peking på gata i smog
1 av 6
Smogen ligger tung över Peking, Kinas huvudstad. Foto: Andy Wong/AP
Ett kundärende på världens största bank. Medtag eget munskydd. Foto: Hanna Sahlberg/Sveriges Radio
2 av 6
Ett kundärende på världens största bank. Medtag eget munskydd. Foto: Hanna Sahlberg/Sveriges Radio
smog täcker höghus i kinesisk stad och bara topparna sticker upp
3 av 6
Smog över Wenling i östra Kina. Foto: AP
Färre personer rörde sig i Peking under rusningstiden under tisdagen. Foto: Andy Wong/AP
4 av 6
Färre personer rörde sig i Peking under rusningstiden under tisdagen. Foto: Andy Wong/AP
Invånare i Peking bär munskydd efter att staden för första gången aktiverat smogvarning på den högsta nivån. FOTO: Wang Qian/SR
5 av 6
Invånare i Peking bär munskydd efter att staden för första gången aktiverat smogvarning på den högsta nivån. FOTO: Wang Qian/Sveriges Radio
smog kvinna med ansiktsmask höghus i bakgrunden
6 av 6
Första röda varningslarmet för smog gick under måndagen i Kinas huvudstad Peking. Foto: Andy Wong/AP

Smog i Peking stänger delar av staden i tre dagar

Smogvarning för första gången på högsta nivå
1:32 min

Pekings stad har för första gången höjt beredskapen för farlig smog till den högsta nivån. Tidigare har allvarlig smog förekommit utan att varningsnivån höjts, men nu stänger staden både skolor och fabriker.

Föroreningarna ligger gulgrå och det luktar redan unket i staden, men Peking förbereder sig nu för tre dagars mycket allvarlig smog.

För första gången har myndigheterna skickat ut varningar på den högsta nivån: röd, i stället för som tidigare, orange. Det betyder att skolornas lektioner är inställda och att fabriker tvingas stänga samtidigt som biltrafiken begränsas bland annat genom att växla mellan att tillåta udda och jämna registreringsnummer på vägarna.

Enligt Kinas hälsoindex för luft betyder ett värde under 50 att luften går bra att andas. Redan på den nivån överskrids Världshälsoorganisationens riktmärke för hälsosam luft. Men på grund av koleldning, industriutsläppp och bilavgaser har nästan alla kinesiska städer svårt att nå upp ens till den inhemska standarden.

Under vinterns eldningssäsong drabbas nordkinesiska städer sedan flera år tillbaka av extremt höga nivåer av skadliga mikropartiklar.

Redan i slutet av november drabbades Peking av en sådan smog, och myndigheterna fick kritik av bland annat oroliga föräldrar för att man undvek att utlösa den högsta varningsnivån. I skolor i distriktet Dongcheng förbjöds föräldrar att själva köpa luftrenare till klassrummen och uppmanades av skolan att lita på de befintliga åtgärderna, till exempel att undvika gymnastik utomhus och att uppmana eleverna att dricka mycket vatten och äta mycket grönsaker.

Att stadens myndigheter nu för första gången har utlöst den röda varningsnivån redan innan föroreningarna når upp till de övre hundratalen på det nationella hälsoindexet visar en större vilja än tidigare att erkänna miljöproblemen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".