Donald Trump vill stoppa alla muslimer från att resa in i USA

3:52 min

Den ledande republikanske presidentkandidaten Donald Trump nu säger att han vill att alla muslimer tills vidare ska stoppas från att resa in i USA. Trump säger att muslimer "hyser ett hat mot amerikaner" som kan leda till fler terroristdåd. Uttalandet har lett till de starkaste fördömandena hittills mot Donald Trump, inklusive från andra republikaner. 

Donald Trump upprepade sitt senaste utspel vid ett stort valmöte i South Carolina i natt, och sa att tills USA har koll på vad som egentligen pågår, så måste alla muslimer stoppas vid gränsen.

För att förtydliga: Trump menar inte att USA enbart ska vägra släppa in misstänkta islamistiska extremister, eller flyktingar från Syrien och Irak, han pratar om muslimer i allmänhet, både i och utanför USA.

– Vi har inget val, sa Trump på sitt självklara vis, dom flesta muslimer hatar oss amerikaner, och det är ett hat bortom förstånd, det kommer att bli fler World trade Centerattacker, och det kommer bara att bli värre.

– Vi kan vara politiskt korrekta, vi kan vara dumma, men det kommer bara att bli värre, sa Trump, vars kampanj inte svarat på några frågor om hur ett totalstopp skulle gå till i praktiken.

Till exempel har kampanjen inte svarat på frågan vad som skulle hända när någon av USA:s tre miljoner muslimer vill komma hem efter en utlandsresa. Inte heller hur de tiotusentals amerikanska militärer som är muslimer ska hanteras när de återvänder från posteringar utomlands. Eller om gränsstoppet även ska gälla vid officiella besök av USA-allierade stats- och regeringschefer som Jordaniens kung Hussein eller Turkiets president Erdogan.

Även om USA vant sig vid att Trump under den pågående primärvalskampanjen rejält förflyttat gränserna för vad som sägs offentligt, har gårdagens uttalande om muslimer tagit situationen till en helt ny nivå. Och över hela USA har både republikanska politiker och andra reagerat mycket starkt.

Trumps konkurrenter om kandidaturen har kallat honom "rubbad" och "löjlig". Jurister har förklarat att USA:s religionsfrihet gör ett allmänt stopp för muslimer helt otänkbart. Åter andra avfärdar Donald Trump som alt galnare och allt farligare.

Hittills har han bara ökat i popularitet efter varje kontroversiellt uttalande, återstår att se vad som händer nu. Trump har visserligen i månader skapat dagliga rubriker genom sina nedsättande uttalanden om allt från funktionshindrade och flyktingar till latinamerikaner och liberaler.

Han har beslagits med så många rena lögner att medierna slutat räkna, men han fortsätter upprepa dom ändå. Ett enda exempel bland väldigt många är att Trump ständigt säger att president Obama har välkomnat 250 000 syrienflyktingar till USA, trots att rätt antal är 10 000. Får han journalistfrågor om varför han ljuger så om detta svarar han bara att han inte gör det, att han har rätt, också upprepar han siffran igen och igen.

Trump förolämpar och hånar också öppet var och en som kritiserar det har säger och gör, ofta med omdömen som att dessa personer är fula, feta, misslyckade, eller helt enkelt bara "dumma i huvudet". Trumps beteende gör att hans kritiker klassar honom som både narcissist, rasist och fascist, men hans stil går hundra procent hem hos de många anhängare som bara blir fler för varje tillspetsat uttalande, och för varje giftigt ord.

Donald Trumps ledning i opinionsmätningarna är stabil, och han ser just nu definitivt ut att vinna kampen om vem som ska bli republikanernas kandidat i presidentvalet nästa höst.

Ledningen för det republikanska parti som redan är svårt sargat av inre splittring sägs vara panikslagen inför den stora sannolikheten av Trump faktiskt vinner presidentkandidaturen.

Det ses som en mycket säker biljett till totalt republikanskt nederlag i det presidentval där Donald Trump sannolikt inte har en chans när en väljarkår som är betydligt bredare än de mer polariserade primärvalsväljarna ska rösta, i november 2016.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista