Mobiltelefon med en app. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.
1 av 2
En av många appar som kan användas som elektronisk personalliggare när byggbranschen nu ska minska svartjobben. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.
Man som arbetar med att renovera ett badrum. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.
2 av 2
Stefan Gustafsson, byggnadssnickare i Gävle och ledamot i Byggnads regionstyrelse Gävle-Dala är positiv till införande av elektroniska personalliggare. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.

Svartjobben ska bort i byggbranschen

Skatteverket: Vi kommer att ta särskild hänsyn när vi gör kontroller
1:45 min

Nu ska byggjobbare registreras i elektronisk personalliggare. Men byggbranschen är inte helt förberedd på övergången.

– Lite högre upp, de som är chefer och så, är oroliga för att det är krångligt det här, säger Stefan Gustafsson

Hur förberedd är byggbranschen på att det här faktiskt ska börja användas nu?

– Inte så bra tror jag. Det kommer säker att ta lite tid innan det har satt sig, säger byggnadssnickaren Stefan Gustafsson i Gävle.

Från och med den första januari måste alla företagare som renoverar för mer än fyra prisbasbelopp, ungefär 180 000 kronor exklusive moms, dels anmäla bygget till Skatteverket dels föra en elektronisk personalliggare. Där ska alla som jobbar på bygget registrera sig när de börjar och slutar för dagen.

Förhoppningen är att svartjobben ska minska, något som har skett inom såväl restaurang- som frisörbranschen när personalliggare har införts. Det säger Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket, som dock har insett att byggbranschen inte riktigt har hunnit med att förbereda sig.

– Därför har vi sagt från Skatteverkets sida att vi nu under 2016 kommer att ta särskild hänsyn här under första halvåret till att det kan vara vissa inkörningsproblem i det här. Vi kommer att ta särskild hänsyn till detta när vi gör våra kontroller och vara lyhörda för de argument som man tar fram här, säger Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket.

Medan restauranger och frisörer har fysisk personalliggare i papper så ska byggbranschen alltså ha elektroniska. Vilken form man väljer är upp till varje byggarbetsgivare.

På en byggarbetsplats i Gävle välkomnas den ökade kontrollen av byggnadssnickaren Stefan Gustafsson, som också sitter med i Byggnads regionstyrelse i Gävle-Dalaområdet.

– Jag ser väl att i dag med all teknik så är det inga problem. Kanske någon bra app, något enkelt, en liggare där man har personnummer och koll och firmor. Jag ser inga problem, säger Stefan Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".