NPD demonstrerar. Foto: Sebastian Kahnert
NPD demonstrerar. Foto: Sebastian Kahnert

Högerextremt tyskt parti kan förbjudas

"Står bakom mycket av hetsen mot flyktingar"
1:24 min

Ett förbud mot det tyska högerextrema partiet NPD har kommit ett steg närmare. Författningsdomstolen har beslutat att inleda förhandlingar om ett partiförbud, vilket tyder på att domarna bedömer utsikterna att partiet kan förbjudas som sannolika.

Beskedet från författningsdomstolen i Karlsruhe är en tydlig signal om att ett förbudsförfarande den här gången kommer att gå igenom.

Tidigare försök att förbjuda NPD, Tysklands Nationaldemokratiska Parti, misslyckades för 12 år sedan.

Av historiska skäl är skyddet för politiska partier mycket starkt i Tyskland.

Men den här gången har författningsdomstolen starka argument för att förbjuda NPD, hävdar Hajo Funke, en av Tysklands mest framstående experter på området.

– NPD står bakom mycket av hetsen och våldsamma demonstrationer mot flyktingar som har ökat kraftigt på senare tid. Partiet bekämpar aktivt och med våld den grundläggande demokratiska ordningen.

Förbundsrådet, som företräder de tyska delstaterna och som står bakom anmälan, betonar också att NPD:s förföljelser av lokalpolitiker sprider stor rädsla - särskilt i de östra delarna av landet, där de är mest aktiva.

I valen brukar stödet för NPD ligga runt en procent.

Störst är stödet i den nordöstliga delstaten Meckelburg-Vorpommern där de är företrädda i delstatsparlamentet.

Om de verkligen kommer att förbjudas avgörs i mars 2016 när författningsdomstolen inleder förhandlingarna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".