Bildmontage på smartphone och spädparn
Foto: Linus Sundahl-Djerf / TT, Hasse Holmberg / TT

Spädbarnsforskare: bebisar förväntar sig interaktion med föräldrarna

Forskaren: En bebis blir snabbt ledsen
1:58 min

Det är inte mobilen i sig utan de ständiga avbrotten mellan små barn och föräldrar som kan störa anknytningen och försämra barnens kognitiva utveckling. Det menar Ben Kenward som är forskare på Baby Lab vid Uppsala universitet.

Mobilen kan innebära ständiga avbrott mellan små barn och föräldrar. Det kan försämra barnens kognitiva utveckling. Särskild känsliga är riktigt små barn i åldern 0 till tre år.

– Barnet förväntar sig interaktion med föräldrar och när den interaktionen bryts upplever barn det som negativt, säger Ben Kenward, forskare Baby Lab vid Uppsala universitet.

Det saknas studier som undersökt följderna av överdrivet mobilanvändande hos föräldrar. Däremot har det gjorts experiment med föräldrar som ser och pratar med sina barn och där kontakten upphör och de vuxnas ansikten plöstligt stillnar, så kallad Still Face.

– Bevisar tycker det är väldigt otäckt och en bebis blir snabbt ledsen. Majoriteten av vad ett litet barn lär sig lär den sig i interaktivitet med andra individer framförallt föräldrarna, säger Ben Kenward.

Ben Kenward vill undvika att skuldbelägga föräldrar. Föräldrar är generellt tillräckligt bra på att avläsa sina barns behov. Men han manar ändå till viss försiktighet i mobilanvändandet.

– Jag kan inte heller säga att det är fritt fram att bli distraherad hur mycket man vill av mobiltelefoner när man tar hand om ett litet barn, säger Ben Kenward.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".