Delad bild: Statsminister Stefan Löfven och vice statsminister Åsa Romson samt Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot. Foto: Maja Suslin/TT samt Pablo Dalence/Sveriges Radio.
Foto: Maja Suslin/TT samt Pablo Dalence/Sveriges Radio.

Analys: Lagrådets kritik en tidig julklapp för Miljöpartiet

"Det viktigaste var sannolikt att få igenom ID-kontrollerna"
4:17 min

Förslaget om att stänga bron har ett oklart stöd. Lagrådets kritik tvingade regeringen att backa - vilket förmodligen fick Miljöpartiet att jubla. Det säger Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach. 

– Det kom som en tidig julklapp, säger han. 

I går kom Lagrådet med sin skarpa kritik av regeringens förslag att stänga Öresundsbron. Regeringen meddelade tidigt att man var beredd att strunta i kritiken - men backade under tisdagen. 

– Det skulle kunna vara ett sånt läge att bara Sverigedemokraterna skulle vara beredda att stödja det här förslaget och det skulle vara för känsligt för regeringen att lägga fram ett förslag i det läget, säger Fredrik Furtenbach. 

Han beskriver bakgrunden till dagens beslut så här: 

– Det började ju med den här kritiken från lagrådet, som var ovanligt hård. Och det fick det att börja svaja inom Alliansen. Liberalerna sa att de inte var beredda att stödja den delen och Moderaterna sa att det behövdes mer analys. Efter det såg sig då regeringen tvungen att dra tillbaka just det här förslaget om att stänga bron. Men de har inte gett upp helt än, i alla fall inte Socialdemokraterna. De ska nu samtala med alliansen och verkar fortfarande kunna hoppas att i någon form lägga fram ett sådant förslag, ett förslag om att göra det möjligt att kunna stänga av bron. 

– Regeringen kommer inte att klara sin tidtabell för förslaget. Regeringen hade tänkt att både ha med förslaget om skärpa id-kontroller och möjligheten att stänga bron i sin omröstning i morgon. Nu blir det så att de skärpta id-kontrollerna går att genomföra, det beslutet tas i morgon, men förslaget om att stänga bron kommer att ta längre tid. Möjligen kan regeringen återkomma senare om det.

Men var står Miljöpartiet i det här. De har ju bedrivit lite opposition mot sig själva. Firar de eller ser partiet det som ett nederlag?

– För Miljöpartiet tror jag att det är lite så att de äldre juristerna i lagrådet har satt på sig tomtedräkten och gett dem en tidig julklapp. För det var lagrådets kritik som gjorde det omöjligt att gå fram med samma förslag och när det förslaget försvinner lättar det bara pressen på Miljöpartiet.

För regeringen i stort, och då framförallt för Socialdemokraterna, hur stort nederlag är det här?

– Det viktigaste var sannolikt att få igenom id-kontrollerna. Och det andra förslaget, möjligheten att stänga av bron, var delvis för att regeringen ville skaffa sig en handlingsfrihet för att möjligen kunna genomföra Moderaternas förslag om att direktavvisa flyktingar. Så jag tror i och för sig att regeringen får igenom det som var viktigast, men samtidigt så är det ju en prestigeförlust när man får en sådan hård kritik från experterna i lagrådet.

Säger det någonting om hur folk ser på regeringens duglighet?

– Ja, men jag tror att det mest säger något om hur rörig och överhettad den här debatten i flyktingdebatten är. Och det är klart, om man lägger fram ett förslag som får så hård kritik så har man ju inte skött sin uppgift på ett bra sätt. Å andra sidan får man komma ihåg att de partier som nu har klagat, de hade ju fått information om det här förslaget. Så möjligen kan man väl säga att en del av ansvaret är deras också.

Vad händer nu?

– Då verkar det som att regeringen hoppas att kunna få fram någon form av möjlighet för att stänga Öresundsbron och kommer kanske få det med hjälp av Moderaterna. Men de kommer inte klara sin tidsplan, de kommer inte kunna göra det så fort som de hade tänkt sig.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".