En gravid kvinna. Foto: Jessica Gow/TT
Foto: Jessica Gow/TT

Ett steg närmare läkemedel mot havandeskapsförgiftning

"Jag låg med mitt liv vägande mot min dotters."
2:28 min

Varje år får över åtta miljoner kvinnor världen över havandeskapsförgiftning. Det drabbar mellan tre och sju procent av alla gravida och är en av de vanligaste orsakerna bakom dödsfall i samband med graviditet.

I dag finns ingen behandling mer än att förlösa modern. Men forskare i Lund har kommit ett steg närmare att ta fram ett läkemedel.

Anna Carrigan fick havandeskapsförgiftning när hon väntade sitt första barn, och blev inlagd på sjukhus.

– Jag låg i två veckor med mitt liv vägande mot min dotters liv, berättar hon. Varje dag tog läkarna ställning till om min kropp skulle klara ett dygn till, eller om barnet var tvunget att komma ut. 

Vid dödliga tillstånd av havandeskapsförgiftning blir blodtrycket så högt att blodkärl i hjärnan kan gå sönder. Det kan också ske en okontrollerad koagulation av blodet, så att kroppens organ kollapsar.

När Anna Carrigan är i graviditetsvecka 29 beslutar sig läkarna för att hon ska förlösas. När hennes dotter Alma föds omkring tio veckor för tidigt, väger hon ett kilo. Annas njurar har nästan slutat att fungera, men efter förlossningen sker en snabb återhämtning.

– Efter tre dygn hade mina värden nästan återgått till normala, berättar Anna Carrigan.

I stället väntar två månader av neonatalvård för dottern, som behöver hjälp att andas, att äta och att hålla värmen.

Orsakerna bakom havandeskapsförgiftning är osäkra, men ett läkemedel kan ändå ligga bara ett tiotal år bort. Stefan Hansson, förlossningsläkare och professor på Lunds universitet, har tillsammans med sina forskarkollegor hittat en mekanism i sjukdomsbilden: att hemoglobin, det syrebärande protein som finns inuti de röda blodkropparna, har läckt från fostret ut till mammans blod där det skadar kärlen och njurarna.

Läkemedlet som forskarna håller på att ta fram består av ett kroppseget protein som ska skydda kärl och vävnader.

– Proteinet fungerar som en städhink, förklarar Stefan Hansson. Det samlar upp och gör sig av med avfallsprodukterna och sätter igång en läkningsprocess i njurar, i blodkärl och i moderkakan. 

Forskarna har gjort framgångsrika försök på djur, och planerar nu för kliniska studier på människor, något som inte har gjorts tidigare. Inom en tioårsperiod vågar Stefan Hansson hoppas att det kan finnas ett läkemedel.

Och om det lyckas är det kvinnor i södra Afrika som det här betyder allra mest för. Majoriteten av alla som dör i havandeskapsförgiftning finns söder om Sahara.

För Anna Carrigan och Alma hade en fungerande medicin självklart betytt mycket. Anna Carrigan tycker också att kunskapsnivån inte är tillräckligt hög när det gäller havandeskapsförgiftning.

– Det är i princip därför vi har en mödravård, för att tidigt hitta fallen av havandeskapsförgiftning, säger hon. Ändå tog det tid att upptäcka det hos mig. Delvis därför att symtomen är så diffusa.

Anna Carrigan har därför nyligen startat en patientförening.

– Vi kan stödja kvinnor som drabbas, men vi tänker också att vi kan stödja sjukvården, säger hon. 

Anna Carrigan anser ändå att hon har haft tur. Idag är Alma sju år.

– Hon är en fantastisk, levnadsglad, sprallig, tänkande flicka som bara tar för sig. Så det är bra. Hon gillar sitt liv, säger Anna Carrigan och skrattar. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".