Trumps förslag väcker våldsamma reaktioner

2:16 min

Den ledande republikanske presidentkandidaten Donald Trumps förslag att stoppa muslimer vid den amerikanska gränsen har väckt våldsamma reaktioner både i USA och i omvärlden.

Trumps utspel fördöms av alla från FN till politiska ledare runt om i världen som något som spelar terroristerna rakt i händerna. Men Trump har i flera intervjuer i dag vidhållit att USA måste sluta släppa in muslimer.

Han fortsätter i dag att hota med vad som kan hända om muslimer fortsatt tillåts resa in i USA: attacker värre än San Bernardino, och också värre än elfteseptemberattentaten.

Han har backat något på att totalstoppet även skulle gälla USA's egna tre miljoner muslimer, i övrigt står han fast.

Trump talar om IS halshuggningar och säger att "sådana är muslimerna", att de vill komma till USA och göra samma sak här.

Donald Trump leder stort i opinionmätningarna inför vårens primärval av en republikansk kandidat till presidentvalet i november 2016.

En lätt chockad omvärld säger istället att han är förfärlig, främlingsfientlig och direkt farlig.

Att Trumps politiska motståndare, muslimska ledare och många många andra är djupt kritiska är väntat, men även inom hans eget parti har många nu fått nog.

En annan av de republikanska kandidaterna, senatorn Lindsey Graham, brukar betecknas som en stockkonservativ sydstatsshök som gärna går i krig, särskilt i Mellanöstern.

Men Graham säger i dag till CNN att han är äcklad, att Trump är en rashetsare och hycklare:

– Lägg av, du utsätter människor för direkt fara, sa Lindsey Graham, som som så många andra republikaner i dag också säger att Trump inte representerar deras parti.

Frågan många ställer sig är också: hur kan Trumps stöd bara öka för varje sådant här utspel?

Lindsey Graham, som inte direkt profilerat sig på att stå upp för USA:s minoriteter, svarar i dag på samma sätt som sina politiska motståndare, och som många historiker och analytiker.

– Titta på USA:s historia, det har alltid funnits en marknad för sådant här, säger Graham och syftar på rasismen under och efter slaveriet, men också till exempel på interneringen av USA's japaner under andra världskriget.

– Nu handlar det inte längre bara om det kommande valet, fortsätter Lindsey Graham, nu handlar det om USA's framtid.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista