En gravid kvinna. Foto: Jessica Gow/TT
Foto: Jessica Gow/TT

Bullrig arbetsmiljö för gravida kan ge fostret hörselskador

Bullrig arbetsmiljö för gravida kan ge fostret hörselskador
1:04 min

Bullriga arbetsmiljöer för gravida kan öka antalet barn med hörselskador, enligt en ny svensk studie. Forskarna fann att kvinnor som utsattes för starkt buller på arbetet - mer än 85 decibel - löpte ökad risk att få hörselskadade barn.

Jenny Selander är forskare vid Institutet för miljömedicin. Hon och hennes kollegor har undersökt hur hörseln påverkats hos barn till kvinnor som vistats i bullriga arbetsmiljöer under graviditeten. Man fann att i yrken med starkt buller fanns en ökad risk för hörselskador.

– Det vi ser i vår studie är att yrkesbuller över 85 decibel under graviditeten är kopplat till en ökad risk för hörselskada hos barnen, säger hon. Det innefattar industriyrken, träindustriyrken, musiker och slakteriarbetare.

I arbetsmiljöer med något lägre bullernivå visade resultaten ingen ökad risk, men att fostren ändå påverkas av bullret går inte att utesluta enligt Jenny Selander. Det som hörs bäst i livmodern är ljud med låg frekvens.

– Det är mest lågfrekvent buller som man sett i tidigare studier går in till fostret, medan det högfrekventa bullret dämpas något.

Hur farligt är det?

– Det är ju trots allt ganska ovanliga utfall hos barnen med så allvarliga hörselskador att man blir remitterad till en specialist. Men vi ser ju trots allt en ökad risk för dem.

Vad ska man göra om man har en bullrig arbetsplats och är gravid?

– Ja, man bör prata med sin chef, för det åligger arbetsgivaren att utreda arbetsmiljön för gravida arbetstagare och göra en riskbedömning där det bör ingå en bullerutvärdering. Sedan har ju arbetsmiljöverket handledning för hur man bör gå tillväga.

Studien är publicerad online i tidskriften Environmental Health Perspectives 8 december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".