Österrike bygger gränsstängsel mot Slovenien

1:55 min

Österrike har i veckan börjat bygga ett stängsel på gränsen till Slovenien, vid den gränsövergång där de flesta flyktingarna har passerat under hösten. Kritiker hävdar att det kan skynda på slutet för Schengensamarbetet. Medan andra snarare ser det som en politisk signal.

Alina Lengauer, professor i Europarätt vid Wiens universitet ser stängslet inte så mycket som ett hinder för människor att ta sig till Österrike utan som ett inlägg i debatten om Schengensamarbetet och ett försök att sätta fart på arbetet för en gemensam asylpolitik inom EU. Ett försöka att skapa en enhetlig standard för asylmottagning och att enas om fördelningen av flyktingar för att avlasta de länder som råkar ligga utmed de yttre gränserna och därför måste ta emot merparten av alla flyktingar som söker sig till EU.

En omprövning av Schengenöverenskommelsen är akut nödvändig för att kunna upprätthålla gränsfriheten inom området, säger Lengauer och välkomnar det fransk-tyska initiativet nyligen om att utvidga Frontex befogenheter.

Men den politiska signalen som den österrikiska inrikesministern Johanna Mikl-Leitner vill skicka ut med det än så länge fyra kilometer långa stängslet, riktar sig också till hemmaopinionen, enligt Europarättsprofessorn.

Nästa parlamentsval ska hållas inom tre år men det spekuleras för fullt om att det kommer att ske redan om några månader. Flyktingfrågan har splittrat den österrikiska koalitionsregeringen där inrikesministern från det kristdemokratiskt konservativa Österrikiska folkpartiet har haft en betydligt mer restriktiv hållning än den socialdemokratiske förbundskanslern Werner Faymann.

 Det är olyckligt att enskilda länder går sin egen väg och stänger gränser eller reser hinder, anser Alina Lengauer. Men hon vänder sig också mot dem av hennes kollegor, alarmister som hon kallar dem, som på senare tid har varnat för Schengensystemets förestående sammanbrott.

– Det viktiga är att vi får till en bra debatt om de här grundläggande frågorna för EU-samarbetet. Stängsel kan man ju alltid montera ned igen, påpekar Alina Lengauer, professor i Europar-rätt vid Wiens universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista