Många överfulla båtar med migranter försöker ta sig till de spanska Kanarieöarna. Arkivfoto: Marcos Moreno/AP.
Många överfulla båtar med migranter försöker ta sig till de spanska Kanarieöarna. Arkivfoto: Marcos Moreno/AP.

Elva drunknade på väg till Kanarieöarna

Vägen kan bli ett alternativ när andra gränskontroller skärps
1:13 min

I Atlanten har elva döda människor hittats efter att de försökt ta sig till Kanarieöarna. Det här är ett av flera försök den senaste tiden för migranter och flyktingar att ta sig till Europa via Spanien.

Det var marockanska flottan som påträffade de elva kropparna i havet efter att flyktingbåten kapsejsat utanför Västsahara i Afrika. Båten tros ha utgått därifrån i måndags. Det här är en av flera överfulla båtar med migranter som försökt ta sig till de spanska Kanarieöarna de senaste tiden.

Den vägen till Europa kan bli ett alternativ när gränskontrollen skärps på andra plaster. Spanska kustbevakningen räddade 47 människor från att drunkna i måndags. Nyligen stormade också migranter stängslet till den spanska enklaven Melilla i Nordafrika.

Men under 2006 tog sig 30 000 människor till Kanarieöarna. Utmattade och döda människor spolades då upp på land mitt bland turisterna. Men Spanien har skärpt gränskontrollen mycket och förra året tog sig bara några hundra människor till ö-världen.

Spanien samarbetar tätt med flera afrikanska länder som med Marocko om att övervaka gränserna. Människorättsorganisationer anser att det samarbetet är alldeles för otydligt och oron finns för brott mot mänskliga rättigheter på den marockanska sidan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".