Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Få unga deltar i regeringens jobbsatsning

"Utmaning få utbildningen tillräckligt flexibel"
2:26 min
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och en av Arbetsförmedlingens skyltar. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.
Inget egenvärde att ha många ungdomar i åtgärder, säger Ylva Johansson. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.

Bara 147 unga arbetslösa har hittills tecknat utbildningskontrakt - trots att regeringen avsatt 380 miljoner kronor för åtgärden i år. Kontrakten ska ge unga möjlighet att skaffa sig godkända gymnasiebetyg i kombination med jobb eller praktik.

Det svaga intresset oroar inte arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

– Det bekymrar mig inte alls. Det viktiga är att vi ska klara av ungdomsarbetslösheten och den sjunker nu snabbt, med över tre procentenheter det senaste året.

Men i vårpropositionen så avsatte ni 380 miljoner kronor till utbildningskontrakt. Hade ni inte förväntat er fler platser?

– Det är inte ett eget intresse i att ha så många ungdomar som möjligt i en arbetsmarknadspolitisk åtgärd, utan det viktiga målet är att vi ska lösa ungdomsarbetslösheten och den sjunker just nu väldigt snabbt.

Men det här var ju ett av de viktiga sätten att lösa problemet. Det är exempelvis fortfarande 72 000 arbetslösa ungdomar under 24 år, enligt Arbetsförmedlingen?

– Ja, vi kommer att behöva insatser som utbildningskontraktet. Men det är inget egenvärde i att ha många ungdomar i åtgärder. Det viktiga är att de kommer i arbete och utbildning. Utbildningskontraktet kommer vara ett viktigt verktyg.

I valrörelsen så var utbildningskontrakt ett av Socialdemokraternas viktigaste löften. Kontrakten innebär att arbetslösa mellan 20 och 24 år som inte har godkända gymnasiebetyg kan skaffa sig en gymnasieutbildning med ett extra högt studiebidrag.

Studierna kan kombineras med jobb eller praktik och kontraktet skrivs mellan den arbetslösa, arbetsförmedlingen och kommunen och hjälpen ska anpassas till vad just den personens behov.

En möjlig förklaring till att hittills bara nio skrivit på utbildningskontrakt kan vara att det är svårt att hitta passande vuxenutbildning på deltid. Och ofta startar utbildningen bara två gånger per år, medan den arbetslösa vill börja nån annan gång. Ylva Johansson.

- Det här är en stor utmaning hur vi ska få yrkesutbildningen tillräckligt flexibel för att inte bara svara mot ungdomarnas behov utan framför allt mot arbetsgivarnas behov.

Ett annat socialdemokratiskt vallöfte var 32 000 traineeplatser för unga arbetslösa, en siffra som senare slopats. Hittills har 41 stycken tillsatts. Också där kan det behövas förändringar i systemet, enligt Ylva Johansson.

–Tror att det är samma sak här. Det kommer att ta lite tid innan man fått på plats den utbildning som krävs för att man ska kunna kombinera yrkesutbildning med arbete.

Traineetjänster och utbildningskontrakt var ju era två slagnummer i valrörelsen för att få ner ungdomsarbetslösheten - tänkte ni fel?

– Nej, men vi ser nu att ungdomsarbetslösheten sjunker snabbare än vad många trodde och det är jag glad för. Det är inget egenintresse att ungdomar är i en arbetsmarknadspolitisk åtgärd om de kan få annat arbete. Men vi kommer också att behöva de här två insatserna, säger Ylva Johansson.

I en första version av artikeln angavs att endast nio unga hade sökt. Det baserades på siffror som hade registrerats i Arbetsförmedlingens datasystem. Ytterligare 138 unga finns inskrivna - men myndigheten har ännu inte registrerat dessa.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".