Nazisten Beate Zschäpe vid en rättegång tidigare i år.
Nazisten Beate Zschäpe vid en rättegång tidigare i år. Foto: AP

Åtalad NSU-nazist framställde sig som offer i mordrättegång

"Ett slag i ansiktet"
1:36 min

Mordrättegången mot den tyska nynazistiska gruppen NSU tog i dag en ny vändning. Efter att ha tigit sig igenom rättegångens hittills 248 dagar, lät den huvudåtalade Beate Zschäpe i dag sin advokat läsa upp ett långt uttalande om hennes delaktighet.

För de anhöriga till mordoffren, som länge väntat på svar och förklaringar var det en enda stor besvikelse.

”Det är en fräckhet, ett slag i ansiktet” sade en av de anhörigas juridiska ombud.

Den 53 sidor långa utläggningen var en enda lång bortförklaring. Beate Zschäpe hävdar att hon inte på förhand kände till eller var delaktig i något av de tio morden, bankrånen eller sprängattentaten som den nynazistiska gruppen utförde runt om i Tyskland under åren 2000 till 2011. I flera fall påstår hon att hennes båda kumpaner berättade om dåden långt senare.

Tvärtemot den dominanta, självsäkra och manipulativa person som Beate Zschäpe hittills framstått som, gav hon bilden av att vara ett svagt och viljelöst offer. I en skriftlig förklaring, som en av hennes fem försvarare läste upp i rätten, framgick det att hon haft en svår barndom och att hon ofta tröstade sig med alkohol.

Beate Zschäpe hävdar att hon inte förmådde bryta loss från de båda männen som hon levt under jord med i över tio år, och som ska ha begått självmord när gruppen avslöjades för fyra år sedan.

Det var mer en tillfällighet att hon råkade glida in i de högerextrema kretsarna i mitten på 90-talet, påstår Zschäpe. Några egna ideologiska drivkrafter eller motiv bakom morden kändes hon inte vid. Nio av de tio mordoffren var invandrare. Hon bestred att NSU, Underjordiska nationalsocialister som de själva kallade sig i en bekännelsevideo, överhuvudtaget skulle ha existerat som organisation.

Bedömare här är eniga om att den här utläggningen inte kommer att hjälpa Beate Zschäpe när rättegången går mot sitt slut. Den är helt enkelt inte trovärdig.

De många anhöriga måste fortsätta att leva med sina obesvarade frågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".