Två skepp ute till havs
Foto: Kustbevakningen

Ökad bevakning av Sveriges kust

"Beredd på ett scenario som vi inte ser ännu"
1:30 min

Från och med den här veckan har Kustbevakningen ökat övervakningen av kusterna i södra Sverige.

Genom att patrullera mer längs Skånes kuster med fartyg och flygplan ökar möjligheterna att upptäcka eventuella flyktingbåtar på väg till Sverige, enligt Kustbevakningen.

Efter att gränsbevakningen bland annat vid Öresundsbron införts höjs beredskapen för migranter i båtar på väg till den svenska kusten.

– Det gäller att vara beredd på ett scenario som vi inte ser ännu men som skulle kunna komma med att människor tar sig till Sverige en annan väg än i dag, det vill säga över vattnet. Då bistår vi nu polisen efter en förfrågan med en förstärkt gränsövervakning till havs i de här delarna av Sverige.

Sedan en månad tillbaka  har Sverige infört tillfälliga inre gränskontroller, som förlängs ytterligare två veckor från och med i morgon. Dessutom har regeringen nu klubbat förslaget om ID-kontroller på bussar, tåg och färjor från Danmark i januari.

Migrationsminister Morgan Johansson ser en risk att flyktingar kommer sjövägen i stället.

– Ja, det kan man ju naturligtvis aldrig utesluta att det sker i något enstaka fall. Men den svensk-danska gränsen är ju inte jämförbar med gränsen mellan Italien och Libyen eller mellan Turkiet och Grekland. Du har ju alltid en möjlighet att söka asyl i det land du befinner dig i och då är det antingen Danmark eller Tyskland, säger Morgan Johansson.

Kustbevakningen patrullerar sedan i måndags mer än vanligt längs Skånes kuster, framför allt kring Öresund, men har hittills ingen information om flyktingbåtar.

Om båtar skulle upptäckas är det inte kontroller som ska genomföras utan i stället ska människorna lotsas i land.

– Vi lämnar över de ärenden vi upptäcker till polisen, säger Mattias Lindholm på Kustbevakningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".