James Comey
Foto: AP

Paret planerade San Bernardino-skjutningen sedan länge

Paret träffades på en dejtingsajt
1:35 min

Utredningen om det par som förra veckan dödade 14 människor i San Bernardino i Kalifornien radikaliserade var för sig, innan de träffades på en dejtingsajt. Det säger FBI-chefen James Comey i dag.

Dådet i San Bernardino utreds som en terroristattack. Senaste nytt från utredningen är enligt FBI att redan innan mannen och kvinnan fick kontakt via nätet hade båda var för sig utvecklat extremistiska sympatier.

Kvinnan bodde då i Pakistan, hon kom till mannens hemland USA efter att de förlovat sig.

Uppgiften kom när FBI-chefen James Comey i dag svarade på frågor i den amerikanska kongressen.

FBI försöker nu också ta reda på om parets äktenskap rent av var del av en större plan, för enligt Comey visar parets kommunikation att de hade diskuterat terrorattacker redan i slutet av år 2013. Det var bara ett år innan de gifte sig och flyttade ihop. De båda ska då ha nätchattat om både jihad och martyrskap.

FBI-chefen svarade inte på en direkt fråga om parets nätkommunikation varit krypterad, men sade rent allmänt att kryptering är ett växande problem för FBI och andra som försöker stoppa terrorister innan de slår till.

James Comey sade också att FBI nu är övertygat om att paret inspirerats av utländska terroristgrupper, inte minst efter att Facebook lämnat över bevis för den lojalitetsförklaring till IS som kvinnan ska ha lagt upp i direkt anslutning till att hon och mannen dödade 14 människor och skadade 21 - många av dem arbetskamrater till mannen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".