karta_bryggargatan. Foto: TT

Högre hotnivå fem år efter självmordsdåd

"Sverige i större utsträckning ett legitimt mål".
2:36 min

Inför femårsdagen av terrordådet i Stockholm säger Säpochefen i en intervju med Ekot att situationen nu är mer osäker men samtidigt har säkerhetspolisen fått mer resurser.

– Vi hade ett förhöjt hot när det inträffade, nu har vi ett högt hot. Nu är det en mer osäker situation i Europa. Vi har sett hur man har slagit till i Frankrike på ett nytt sätt, vi vet inte om man använder flyktingströmmarna för att gömma sig. Det finns information som säger att IS har sagt att man ska flytta delar av kampen utanför Syrien till andra länder, bland annat Europa, säger Anders Thornberg.

Den 11 december 2010 sprängde sig självmordsbombaren Taimour Abdulwahab mitt under julhandeln, på Bryggargatan i centrala Stockholm, en liten tvärgata till shoppingstråket Drottninggatan. Innan dess hade han också satt eld på en bil där det fanns mer sprängmedel. Men det var bara en mindre del som exploderade och därför var det bara han själv som dog.

Åren före attentaten bodde Abdulwahab i England. Fortfarande finns inget svar på var han tränats, om han tillhörde någon organisation, eller vad han menade när han i ett meddelande refererade till ”islamiska staten”.

I ett meddelande som Taimour Abdulwahab lämnade nämnde han till exempel Lars Vilks Muhammedkarikatyrer som motiv, men enligt säpochef Anders Thornberg ses Sverige nu i större utsträckning också som ett legitimt mål just för att det är en del av Europa.

– Vår uppfattning är att IS inte ser Europa som nationer utan som ett stort område. Sedan har ju Frankrike förklarat krig mot IS och många länder funderar på hur de ska delta. Det gäller ju också Sverige och det är sånt som kan påverka hotbilden också, säger Thornberg.

Vad skulle du säga är största skillnaden nu mot då i terrorhotet?

– Framför allt den här snabba utvecklingen med resandet till Syrien och Irak, de problem det innebär med den här polariseringen att det finns individer som är beredda att ta andras liv genom att använda sitt eget. Man kan använda enkla medel, och man kan använda avancerade.

– Samtidigt har säkerhetspolisen också fått mer resurser och ändrat sitt arbetssätt på flera områden efter självmordsbombaren på Bryggargatan. Det handlar bland annat om ökat samarbete med polisen för att få misstänkta personer dömda för andra brott de begår, och om ett utökat samarbete med andra länder.

Hade ni kunnat upptäcka honom om Taimour Abdulwahab gjort det här i dag?

– Jag påstår att vi har utvecklat vår internationella och nationella samverkan så vi är betydligt fler som arbetar med terrorism nu än vi var tidigare. Jag hoppas att det skulle kunna påverka en sådan här situation men det kan jag inte säga säkert.Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".