Hård kritik mot Sverige för bristande stöd till EU-migranter

1:53 min

De utsatta EU-migranter, som tigger i Sverige, får inte det sociala stöd de har rätt till. Det hävdar organisationen Civil Rights Defnders i en ny rapport. Enligt organisationen har EU-migranter rätt till vård, socialt bistånd och skola.

– Jag är besviken över att Sverige kränker utsatta EU-medborgares rättigheter när de vistas här i vårt land, säger Robert Hårdh, chef på Civil Rights Defenders.

Civil Rights Defenders har gjort en rättslig genomgång av de internationella konventioner som Sverige har skrivit under samt EU-rätten och svensk nationell lagstiftning. Slutsatsen är att EU-migranter, enligt organisationen, vid behov har samma rätt till socialt bistånd, arbetsmarknadsåtgärder och skolgång som svenska medborgare.

Enligt Robert Hårdh följer Sverige i dag inte de internationella konventioner som Sverige skrivit under och kritiken riktas inte bara mot staten utan även mot kommunerna.

– Det här filtreras ner till kommunal nivå och ner till de enskilda socialkontoren. Där har varje myndighetsutövare och varje tjänsteman i kommunen ett tydligt ansvar att se till att ickemedborgare har precis samma rättigheter som de medborgare som befinner sig i landet, säger Robert Hårdh.

Men på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) gör man en helt annan tolkning.

– Vi kan inte följa de direktiven utan det är svensk lag som gäller i Sverige, säger Leif Klingensjö, sektionschef på SKL.

Vad har EU-medborgare rätt till under sin vistelse i Sverige som ni tolkar svensk lag?

– De har rätt att vistas här i tre månader och ska då vara självförsörjande. De har rätt till akut bistånd och akut sjukvård men i övrigt har man inte så mycket rättigheter. Man ska kunna försörja sig. Man ska klara sig själv, säger Leif Klingensjö.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista