Foto: Eraldo Peres/AP och Jorge Araujo/AP.
Foto: Eraldo Peres/AP och Jorge Araujo/AP.

Presidentbråk roar argentinarna

Förloraren Kirchner vill inte lämna över till Macri
1:51 min

I dag tillträder Argentinas nyvalde president Mauricio Macri. Men installationsceremonin omgärdas av konflikter mellan Macri och den avgående presidenten, Cristina Fernandez de Kirchner, som vägrar närvara när hennes efterträdare svärs in. Och bråket verkar roa argentinarna.

Det är svårt att göra satir av en verklighet som redan är parodisk. Men de senaste dagarna har flera argentinare ändå försökt: I skämtfilmer på nätet - bland annat en där Argentinas tillträdande president Mauricio Macri ringer den avgående, Cristina Fernanedez de Kirchner, för att fråga om det finns wi-fi i presidentpalatset. Hon lägger på luren.

Satiren är inte så långt från verkligheten. De senaste veckorna har präglats av ständiga konfrontationer mellan Macri och Kirchner, framför allt i frågan om hur och när överlämningsceremonin ska genomföras. Marci vill att Kirchner ska ge honom ordensbandet och den symboliska klubban i presidentpalatset. Hon vill istället överlämna dem när han svärs in i kongressen.

De båda är också oense om exakt när Macri tillträder som Argentinas president: vid installationsceremonin eller redan vid midnatt. Bråket fick till slut avgöras i domstol, som dömde till Macris fördel. Cristina Fernandez de Kirchner beslutade efter det att inte närvara vid ceremonin. Det blir första gången sen militärdiktaturens slut som en avgående president inte formellt lämnar över makten till sin efterträdare.

Men konflikten slutar inte där. Kirchner vägrar också lämna över det officiella twitterkontot till Macri och hävdar att han skrikit på hennevid deras enda möte hittills. Kirchner har också använt sina sista arbetsdagar till att utnämna flera ambassadörer och höja lönerna för statligt anställda, vilket fått Macri att anklaga henne för att medvetet öka budgetsunderskottet.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".